Hlavní obsah

Kuba propustila posledního politického vězně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Kuba v úterý propustila údajně posledního vězně svědomí, výtvarného umělce Danila Maldonada řečeného El Sexto. Informovala o tom agentura Reuters. Maldonado ve vazbě strávil deset měsíců poté, co byl zadržen kvůli údajnému „zneuctění vůdců revoluce”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kuba po deseti měsících ve vazbě propustila politického vězně MaldonadaVideo: Reuters

 
Článek

Maldonado čekal na soud kvůli tomu, že na dva vepře napsal jména Fidel a Raúl. Šlo o narážku na bývalého kubánského prezidenta Fidela Castra a jeho bratra Raúla, jenž v čele země stojí nyní.

Mezinárodní organizace Amnesty International koncem září uvedla, že 32letý Maldonado je jediným vězněm svědomí na Kubě. Dodala ale, že zkoumá další případy.

Maldonado potvrdil, že vězeňští dozorci mu ráno řekli, aby si vyzvedl své osobní věci. Po podepsání několika dokumentů byl po půlhodině propuštěn.

Foto: Enrique De La Osa, Reuters

Kubánský umělec Danilo Maldonado (vpravo) ve svém domě v Havaně po propuštění z vězení

Kuba propustila desítky vězňů na základě tajných jednání mezi Kubou a USA, které od prosince podnikaly kroky k normalizaci vzájemných vztahů. Washington pokládal 53 osob za politické vězně a jejich propuštění si kladl jako podmínku pro narovnání vztahů, včetně obnovení vzájemných diplomatických styků po půlstoletí nevraživosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám