Hlavní obsah

Blair nám pomůže, hlásila zpráva Bushovi rok před invazí do Iráku

Spojené státy budou mít podporu britského premiéra Tonyho Blaira, pokud se rozhodnou podniknout vojenskou intervenci v Iráku. Takto v březnu 2002, tedy rok před invazí, informoval tehdejšího amerického prezidenta George Bushe ministr zahraničí Colin Powell. Sdělil to server listu Mail on Sunday.

Článek

„Blair bude s námi, pokud by byly vojenské operace nezbytné,“ hlásil Powell do Bílého domu po Blairově jednání ve Washingtonu.

Powell ve zprávě prezidentu Bushovi dodal, že britský premiér považuje hrozbu představovanou iráckým prezidentem Saddámem Husajnem za reálnou. Blair byl také toho názoru, že úspěšný zákrok proti Husajnovi přinese i pozitivní změny v širší oblasti na Blízkém východě.

Powell též sliboval Blairovu diplomatickou pomoc ve věci. „Představí vám (Bushovi) linii, o níž věří, že posílí světovou podporu,“ napsal Powell.

USA podnikly invazi do Iráku v březnu 2003, aniž by žádaly o svolení v Radě bezpečnosti OSN. Británie akci podporovala s odůvodněním, že Husajn disponuje chemickými zbraněmi, které je připraven použít. To se nepotvrdilo. Američany z Iráku stáhl až prezident Barack Obama v roce 2011.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám