Hlavní obsah

USA posílají vojáky do Kamerunu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy v rámci tažení proti radikální skupině Boko Haram posílají do Kamerunu asi 300 vojáků. Americký prezident Barack Obama o tom ve středu informoval Kongres. Nejmenovaný vládní představitel podle agentury Reuters uvedl, že v Kamerunu již působí předsunuté americké jednotky.

Foto: Kevin Lamarque , Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Úkolem amerických sil bude letecký průzkum a výzvědné operace, vojáci budou vyzbrojeni pouze ke své obraně, uvedl vládní zdroj. S rozmísťováním jednotek začaly Spojené státy v pondělí, nyní je v Kamerunu asi 90 vojáků.

Skupina Boko Haram vznikla v roce 2002. Na severovýchodě Nigérie vyhlásila vlastní chalífát, většinu tohoto území ale v poslední době ztratila v bojích s armádami Nigérie a sousedních zemí, mimo jiné i Kamerunu.

Řádění islamistických vzbouřenců si v Nigérii od roku 2009 vyžádalo více než 17 000 mrtvých, více než dva milióny lidí před nimi bylo nuceno opustit svůj domov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám