Hlavní obsah

Střelec z Roseburgu: Já jsem ten, kdo má zdravý rozum

Roseburg
Aktualizováno

Frustrace z chybějícího milostného vztahu mohla být motivem střelce ve škole v Oregonu. Šestadvacetiletý Chris Harper-Mercer to podle agentury AP uvedl ve svém manifestu. Mladík měl podle svědectví dát jednomu studentovi obálku s paměťovým diskem pro policii. Harper-Mercer zastřelil devět lidí, než zbraň po příjezdu policie obrátil proti sobě.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Chris Harper-Mercer

Článek

„Ostatní lidé si myslí, že jsem blázen, ale nejsem blázen. Já jsem ten, kdo má zdravý rozum,“ popsal obsah vrahova sdělení nejmenovaný zdroj od policie.

Dopis zřejmě obsahoval počítačový paměťový disk, který Harper-Mercer předal Matthewovi Smithovi, jehož nechal žít.

„Střelec ho požádal, aby něco předal policii, že když to udělá, tak bude žít,“ potvrdila televizi CNN studentova matka Summer. Pak prý se Matthew musel  dívat, jak Harper-Mercer vraždí jeho spolužáky. „Matthew říkal, že stál jako zmrazený, ani se nepohnul, měl strach jenom se podívat jinam,“ vylíčila žena.

Matka mluvila o Aspergerově syndromu

Harper-Mercer žil v bytě se svojí matkou, která podle AP vyšetřovatelům potvrdila, že syn měl problémy. V uplynulých letech údajně na internetu psala o tom, že Chris trpí Aspergerovým syndromem, tedy formou autismu, kterou provází potíže v komunikaci a společenském chování. To, že stále hledal partnerku, ukázal i jeho profil na internetové seznamce. Mercer na ní pod pseudonymem Ironcross45 (Železný kříž45) sám sebe popsal takto: „Zprvu plachý, ale záhy vřelý, lepší v menších skupinách.“

AP také upozornila, že Mercer před sedmi lety usiloval o přijetí do armády, ale nebyl přijat poté, co nedokončil základní výcvik.

Foto: Steve Dipaola, ČTK/AP

Pieta za oběti v Roseburgu

Roseburg navštíví v pátek prezident Barack Obama. Má se setkat s pozůstalými po obětech tragédie.

Anketa

Snížil by se podle vás počet zastřelených lidí v USA po zpřísnění pravidel pro držení zbraní?
Ano
72,6 %
Ne
27,4 %
Celkem hlasovalo 3643 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Střelec z Oregonu vlastnil legálně 13 zbraní

Šestadvacetiletý Chris Harper Mercer, který ve čtvrtek zastřelil na škole v Oregonu devět lidí, měl u sebe šest legálně pořízených zbraní, dalších sedm se...

Výběr článků

Načítám