Hlavní obsah

Tisícileté deště si vyžádaly v USA osm obětí

Washington
Aktualizováno

Nejméně osm mrtvých si v neděli vyžádaly v Jižní a Severní Karolíně na jihovýchodě USA silné bouřky provázené přívalovými dešti. Déšť už ale podle agentury Reuters začíná slábnout.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jižní a Severní Karolínu postihly povodněVideo: Reuters

 
Článek

Jižní Karolína hlásí šest mrtvých v souvislosti s deštivým počasím. Z toho čtyři lidé zahynuli při dopravních nehodách. Další dvě oběti na životech zaznamenaly úřady v Severní Karolíně.

Bouře přinesla do některých částí Jižní Karolíny od pátku 500 milimetrů srážek. V pondělí by k nim mělo podle meteorologů přibýt dalších 50 až 150 milimetrů. Na mnoha místech padly srážkové rekordy. V Charlestonu byly zaznamenány nejvydatnější srážky za říjen, a to během pouhých prvních čtyř dní měsíce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Gerry Broome, ČTK/AP

Záplavy ve Florence v Jižní Karolíně

Foto: Chuck Burton, ČTK/AP

Zaplavená ulice v Charlestonu v Jižní Karolíně

Jihokarolínský guvernér Nikki Haley řekl, že části státu byly zasaženy tisíciletými dešti. Hladina řeky Congaree je na nejvyšší úrovni od roku 1936. „Pokud jste doma, zůstaňte doma,” vyzval guvernér obyvatele.

Georgetown pod vodou

V hlavním městě Jižní Karolíny Columbie se řeka Congaree podle místních úřadů během 12 hodin zvedla o tři metry. Obyvatelé si mají převařovat vodu určenou k pití, protože je narušeno vodovodní potrubí.

Devítitisícový Georgetown se ocitl z větší části pod vodou. "Lidé jsou evakuováni ze svých domovů ve člunech," řekla mluvčí okresu Jackie Broachová.

Čtyři významné dálnice vedoucí do tohoto města byly uzavřeny. Pod vodou jsou dálnice podél pobřeží Jižní Karolíny mezi městy Charleston a Georgetown.

Foto: Chuck Burton, ČTK/AP

Rozvodněná řeka Congaree zaplavila ulice Západní Kolumbie v Jižní Karolíně.

Foto: Mic Smith, ČTK/AP

Záplavy v Isle of Palms v Jižní Karolíně

Kvůli velké vodě byla na více než stokilometrovém úseku uzavřena důležitá dálnice na východním pobřeží USA Interstate 95. Dálniční policie napočítala 315 kolizí a 318 případů zaplavení vozovky. Postižena je také železniční doprava včetně dálkové. Nevyjel rychlík z New Yorku do Miami.

Foto: Chuck Burton, ČTK/AP

Rozvodněná řeka Congaree v Jižní Karolíně

Foto: Gerry Broome, ČTK/AP

Záplavy ve Florence v Jižní Karolíně

Úřady rovněž občany vyzvaly, aby raději nevyjížděli na silnice. V osmi městech regionu včetně Columbie platí zákaz nočního vycházení. Místní školy a univerzity zrušily dnešní vyučování a přednášky.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Odraz americké vlajky na deštěm zvlhlém chodníku na newyorském Times Square.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám