Hlavní obsah

Mladík ve škole v USA zavraždil devět lidí

Aktualizováno

Devět mrtvých si vyžádala čtvrteční střelba na vyšší odborné škole ve městě Roseburg v americkém státě Oregon. Šestadvacetiletého útočníka následně policie zastřelila. Akci anonymně avizoval na internetu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba na studenty v OregonuVideo: Reuters

 
Článek

„Můj bože, někdo v kampusu střílí. Všude prchají studenti. Dobrý bože,” psala jedna ze studentek na sociálních sítích v průběhu incidentu.

Střelba se strhla v jedné ze školních budov, střelec podle policie jednal sám. Chodil z místnosti do místnosti a všechny střílel.

Foto: Michael Sullivan, ČTK/AP

Studenti a zaměstnanci opouštějí areál školy

Policejní mluvčí Bill Fugate nejprve mluvil o deseti, pak dokonce třinácti mrtvých, nakonec ale úřady upřesnily, že obětí je devět. Dalších sedm lidí bylo zraněno, nejméně tři jsou v kritickém stavu.

Původní varování úřadů na Twitteru před střelcem ve škole

Prvotní zprávy zmiňovaly, že střelec je na útěku. Později však policie ohlásila, že nebezpečí už pominulo a útočník byl zneškodněn. Guvernérka státu Oregon Kate Brownová na tiskové konferenci řekla, že útočník je mrtvý. Zřejmě jej policie zastřelila.

Chlubil se na internetu

Svůj čin plánoval a avizoval na internetu, upozornil server The Daily Mail. Anonymní varování se ve středu večer objevilo na fóru na webových stránkách 4Chan.

„Někteří z vás tady jsou fajn. Nechoďte zítra do školy, pokud jste na severozápadě,“ upozorňoval pisatel a dodal, že další informace doplní na druhý den. Následující jeho vzkaz už na zmíněných stránkách není, ale byl zachycen a přetištěn na stránkách Reddit.

Foto: Michael Sullivan, ČTK/AP

Policisté během zásahu v campusu v Roseburgu

„Ozvu se zase ráno, desetiminutové odpočítávání. Víc neřeknu, moc věcí k přípravě,“ zněla zpráva.

The Daily Mail upozornil, že vzkazy nezůstaly bez odezvy dalších účastníků fóra, z nichž někteří dotyčnému radili, jak má účinně útočit.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Střelec zaútočil na západním pobřeží USA ve městě Roseburg.

Školu v Roseburgu navštěvuje 3300 studentů v rámci denního studia a dalších 16 000 na ní studuje dálkově. Kampus má podle Wikipedie 16 budov na rozloze 40 hektarů.

Foto: ČTK/AP

Zdravotníci převážejí jednoho ze zraněných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám