Hlavní obsah

Trump by poslal syrské uprchlíky zpět, může jít o teroristy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Magnát Donald Trump, který má největší podporu republikánských voličů, by v případě svého zvolení poslal všechny syrské uprchlíky přijaté Spojenými státy zpátky do vlasti. Bojí se, že může jít o teroristy. Trump to prohlásil ve středu večer při debatě s více než třemi tisíci voliči ve městě Keene ve státě New Hampshire.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Donald Trump

Článek

"Viděli jste někdy takovou migraci?" ptal se na shromáždění s voliči Trump. "Jsou to všechno muži a vypadají, že jsou velmi silní... Je tam tolik mužů, není tam tolik žen. A já si říkám: Proč nebojují, aby zachránili Sýrii? Proč migrují po celé Evropě?”

Poté přišel americký miliardář s teorií, že může jí o maskované teroristy. "Může to být ISIS, fakt nevím," řekl republikánský kandidát na prezidenta. ISIS je starší zkratkou Islámského státu.

Jak dodal, údajně prý existují návrhy, aby USA v příštích letech přijaly celkem 200 000 uprchlíků, což označil za "nepředstavitelné". "Vojenské taktiky jsou velmi zajímavé. Mohlo by jít o jeden z největších taktických triků všech dob. Armáda o 200 000 mužích, možná," prohlásil Trump.

Jestliže bude příští rok na podzim zvolen prezidentem, donutí prý všechny syrské běžence, aby Spojené státy opustili. Za tato slova si od publika vysloužil vůbec nejbouřlivější potlesk za celý večer. "Pojedou zpátky. A když prohraju, myslím, že tady zůstanou," dodal.

Ze Sýrie utekly milióny občanů, kteří hledají azyl s sousedních zemích i v Evropě. I Spojené státy se ale ocitly pod tlakem, aby přijaly mnohem více syrských běženců, poznamenal americký list The Washington Post.

Trump podle aktuálních průzkumů vede pořadí 15 republikánských kandidátů přibližně o deset procentních bodů před nejbližšími soupeři. Realitní magnát s nejhlasitější kampaní mezi všemi republikány si za své mnohdy velmi ostré výroky získal řadu kritiků v táborech republikánů i demokratů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám