Hlavní obsah

Porošenko v OSN: Rusko vede nepřiznanou válku proti Ukrajině

New York

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v úterním projevu na Valném shromáždění OSN kritizoval ruskou agresi proti své vlasti a požadoval potrestání viníků loňského sestřelu malajsijského dopravního letadla nad východem Ukrajiny. Zpochybnil rovněž ruské křeslo v Radě bezpečnosti OSN a žádal omezit právo veta stálých členů rady.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ve Valném shromáždění

Článek

"Nehledě na skutečnost, že Rusko dosud odmítá oficiálně uznat přímé vojenské vměšování, není dnes pochyb, že vede agresivní válku proti mé zemi, proti Ukrajině," prohlásil Porošenko. "Není to občanská válka, není to domácí konflikt," řekl.

Rusko podle ukrajinského prezidenta okupuje přibližně 44 000 kilometrů čtverečních ukrajinského území na Krymu a v Donbasu na východě země.

Moskva ale opakovaně popřela, že by ruské jednotky a vojáci v činné službě válčili v Donbasu, jak tvrdí Kyjev.

Televizní kamery ukázaly, že během Porošenkova vystoupení bylo místo ruské delegace prázdné. Podobně v pondělí Ukrajinci v čele s Porošenkem opustili sál během projevu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Už mají americké pušky

Ukrajinská Národní garda, jejíž jednotky bojovaly po boku regulérní armády na východě země s proruskými separatisty, obdržela do výzbroje velkorážné odstřelovačské pušky Barrett americké provenience, jakož i nové protitankové zbraně. Oznámila to ruská agentura TASS s odvoláním na ukrajinského ministra vnitra Arsena Avakova.

Washington až dosud odmítal Kyjevu dodávat "smrtící" zbraně, ale už loni v prosinci se na internetu objevily zprávy o tom, že ukrajinští obchodníci se zbraněmi uzavřeli kontrakt s americkou firmou Barrett na dodávku pušek.

"Dočkali jsme se! Obdrželi jsme nové zbraně pro doplnění jednotek Národní gardy, působících proti skupinám pokoušejícím se proniknout přes linie naší obrany a proti nepřátelským diverzním a průzkumným skupinám. Postačí trocha výcviku a přípravy a naši odstřelovači mohou využívat výkonnou a moderní zbraň proti živé síle a technice nepřítele ve všech bojových jednotkách Národní gardy," napsal Avakov na Facebooku o puškách Barrett ráže 12,7 milimetru.

Pancéřovky z Bulharska

Dodal, že do výzbroje byly zařazeny rovněž protitankové reaktivní granáty DRTG-73, což bude pořádná "novinka pro nepřátelské tanky a transportéry" vzhledem k tomu, že tyto střely jsou vybaveny tandemovou hlavicí s dvěma kumulativními náložemi: první prorazí dynamickou ochranu tanku, druhá pak vlastní pancíř o tloušťce až 700 milimetrů.

Podle dostupných zpráv jsou tyto pancéřovky vyráběny v Bulharsku.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská vlajka (ilustrační foto)

Foto: Valentyn Ogirenko , Reuters

S návrhem zákona přišel ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Pušky Barrett M 82 A1 podle webu české armády zavedla do své výzbroje například 601. skupina speciálních sil v roce 2000 a zbraň s ní prošla nasazením v extrémně náročných podmínkách Iráku a Afghánistánu. Zejména ve velice složitých podmínkách iráckého nasazení zbraň prokázala mimořádnou spolehlivost a účinnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám