Hlavní obsah

Asad musí jít, prohlásil Obama

New York
Aktualizováno

Spojené státy trvají na demisi syrského prezidenta Bašára Asada. Po jeho odchodu bude dosaženo porážky radikálů z Islámského státu, řekl ve středu během zahájení konference o terorismu v New Yorku americký prezident Barack Obama.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

„K porážce Islámského státu v Sýrii je potřeba nový lídr,“ prohlásil Obama.

Spojené státy trvají od počátku nepokojů v Sýrii na Asadově odchodu, na rozdíl od Ruska, které Asada podporuje a po Washingtonu žádá, aby se Asadova demise neřešila prioritně. Ruský prezident Vladimir Putin dal v New Yorku na srozuměnou, že Moskva je v takovém případě ochotna zapojit se do vojenské koalice, která na extremisty z Islámského státu útočí ze vzduchu. [celá zpráva]

Asad by ale nemusel odejít hned. Bílý dům podle agentury Reuters později doplnil, že je třeba zvládnout přechodné období, přičemž časové vymezení není jasné.

Obama na úterní konferenci také zopakoval, že boj s Islámským státem bude vleklý. „Opakovaně jsem řekl, že náš postup zabere čas. Není to snadný úkol. Toto není konvenční bitva, je to dlouhodobá kampaň nejen proti této konkrétní organizaci, ale také proti jejich ideologii,“ upozornil prezident. Obama ale podle svých zůstává optimistou a věří, že Islámský stát bude nakonec poražen.

Desetitisíce dobrovolníků

Spojené státy také v úterý před zahájením summitu o terorismu vyhlásily sankce vůči více než 30 zástupcům Islámského státu, jejich sponzorům, příznivcům a spřáteleným skupinám. Je mezi nimi deset jednotlivců, které americké ministerstvo zahraničí označilo za zahraniční bojovníky. Konkrétně má jít o občany Velké Británie, Francie, Ruska, Maroka, Saúdské Arábie a Tuniska.

Americké tajné služby odhadují, že do Sýrie a Iráku za poslední čtyři roky zamířilo téměř 30 000 džihádistů z více než sta zemí včetně těch západních. Je mezi nimi odhadem 250 Američanů, uvedl list The New York Times s odkazem na nejmenovaný bezpečnostní zdroj.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Bojovníci z Islámského státu v syrském městě Rakka

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baal býval hlavním z aramejských bohů. Jeho chrám proto patřil k nejhonosnějším stavbám starověké Palmyry.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Prezident Obama v úterý v souvislosti s islámskými radikály varoval, aby je lidé nesměšovali s běžnými muslimy. „Násilný extremismus nesouvisí s jedinou vírou, takže by se nikdo neměl stát terčem jen kvůli své víře,“ vytkl Obama.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám