Hlavní obsah

Začalo Valné shromáždění OSN, Obama a Putin se neshodnou na roli Asada

• Aktualizováno

V New Yorku začala v pondělí všeobecná rozprava Valného shromáždění OSN. Vystoupil na ní generální tajemník OSN Pan Ki-mun, americký prezident Barack Obama či jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Hlavním tématem je v tuto chvíli občanská válka v Sýrii, trvající již více než čtyi roky.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Valné shromáždění OSN při projevu amerického prezidenta Baracka Obamy

Článek

Írán je připraven podílet se na vymýcení terorismu a znovuzavedení demokracie v Sýrii a Jemenu. V sídle OSN to řekl íránský prezident Rúhání.

Americký prezident, který vystoupil jako čtvrtý v pořadí, prohlásil, že Spojené státy jsou ochotny spolupracovat na vyřešení syrského konfliktu s jakoukoliv zemí - tedy i s Ruskem či Íránem. Jak nicméně dodal, aby bylo dosaženo konce války, znamená to, že syrský prezident Bašár Asad nesmí zůstat ve svém úřadu. Asad podle něj na poklidné protesty reagoval represemi a zabíjením a není schopen zemi dovést k míru.

Putin: Nespolupracovat se syrskou vládou je obrovská chyba

"Měli bychom konečně uznat, že Asadovy ozbrojené složky a (kurdské) milice jsou těmi jedinými, kdo skutečně bojuje proti Islámskému státu a dalším teroristickým organizacím v Sýrii," prohlásil Putin. Vyzval k tomu, aby vznikla širší koalice bojující proti terorismu. Klíčovou roli by v ní podle něj měly hrát muslimské státy.

V této souvislosti vyzval i muslimské duchovní vůdce, aby využili svého vlivu a pokusili se odradit obyvatele od snahy připojovat se k islamistům.

Pan Ki-mun: Pachatelé syrských masakrů před ICC

Pan Ki-mun vůbec poprvé vyzval k tomu, aby se situací v Sýrii zabýval Mezinárodní trestní soud (ICC). Během svého projevu uvedl, že "oběťmi barelových bomb a terorismu se i nadále stávají nevinní Syřané" a že tyto "brutální zločiny nesmějí zůstat bez potrestání".

Barelové bomby jsou sudy naplněné trinitrotoluenem (TNT), naftou a kusy oceli. Tyto bomby dokážou zničit rozsáhlejší oblast než běžné silné výbušniny. Kvůli nízké přesnosti jsou však velkým nebezpečím pro civilisty.

Obama: USA jsou ochotny spolupracovat na vyřešení syrského konfliktu s jakoukoliv zemí.

Ve Spojených státech je i český prezident Miloš Zeman, kterého čeká vystoupení na Valném shromáždění OSN během úterní rozpravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám