Hlavní obsah

Papež v Kongresu varoval před náboženským extremismem

Washington
Aktualizováno

Jako první hlava římskokatolické církve vystoupil papež František ve čtvrtek v Kongresu USA. V projevu varoval před nebezpečím náboženského extremismu. Dotkl se i současné uprchlické krize a poznamenal, že svět podobnou nezažil od druhé světové války. Uvedl, že by se lidé běžencům neměli uzavírat a připomněl, že většina obyvatel USA také kdysi byli cizinci.

Papež František pronesl historický projev v americkém KongresuVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Papež se v anglicky předneseném projevu dotkl mnoha témat. Jedním z klíčových byla současná uprchlická krize. Připomněl, že tisíce lidí každý rok vyrazí z jižní části amerického kontinentu do USA za lepším životem.

„Nesmí nás udivit jejich počet. Měli bychom na ně pohlížet jako na lidské bytosti, vidět jejich tváře, vyslechnout si jejich příběhy a pokusit se odpovědět na jejich situaci nejlépe, jak umíme,“ prohlásil.

Téma imigrantů poznamenalo papežovu návštěvu v USA ještě před jeho projevem v Kongresu. Při cestě ve Washingtonu se k němu s pomocí ochranky dostala pětiletá dcera přistěhovalců a předala mu dopis.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pětiletá dcera nelegálních imigrantů Sophie Cruzová předala papeži dopis a požádala ho o pomocVideo: Reuters

Dívka se sice narodila v USA, jejím rodičům ale hrozí deportace. V ručně psaném vzkazu papeže požádala, aby se za její rodinu přimluvil u prezidenta a v Kongresu. „Každý den se děsím toho, že jednou přijdou a odvedou rodiče ode mě,“ napsala Františkovi Sophie Cruzová.

Nebezpečí fundamentalismu

Před americkými zákonodárci papež také zmínil nebezpečí náboženského extremismu. Vůči fundamentalismu podle něj není imunní žádné náboženství.

František rovněž vyjádřil obavy o osud křesťanů na Blízkém východě a zvlášť v Sýrii a Iráku, kde je ohrožují radikálové Islámského státu. Připomněl ale, že boj proti extremistům nesmí probíhat na úkor svobody.

Proti trestu smrti

V projevu také vyzval k celosvětovému zrušení trestu smrti a dotkl se i zvyšující se ekonomické nerovnosti a poukázal na to, že se týká i hospodářsky rozvinutých zemí.

Papež se znovu vrátil i k otázce ničení životního prostředí lidskou činností. Zdůraznil, že v ochraně planety mohou USA sehrát důležitou roli. K urychlenému řešení změn klimatu papež ve Washingtonu vyzval už ve středu.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Před budovou Kongresu projev papeže sledovalo na 50 tisíc lidí.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Kongresmani papežův projev odměnili potleskem vstoje

Projev zakončil slovy „Bůh žehnej Americe“, načež ho kongresmani ocenili potleskem vestoje.

Papežovu řeč před budovou Kongresu na velkoplošné obrazovce sledovalo přes 50 tisíc lidí. V rámci své první návštěvy USA se papež ve čtvrtek ještě setká s bezdomovci ve washingtonské farnosti svatého Patrika. Dalším cílem cesty po Spojených státech bude New York.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám