Hlavní obsah

Papež v USA naléhá na řešení klimatických změn

Washington
Aktualizováno

Papež František, který přiletěl do USA, dorazil ve středu do Bílého domu, kde jej přivítal americký prezident Barack Obama. Na jižním trávníku Bílého domu promluvil pontifik k 11 000 lidí, kteří se tam shromáždili. Zdůraznil, že je nutné urgentně řešit klimatické změny.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Papež František a americký prezident Barack Obama

Článek

„Vaše morální autorita nepramení jen z vašich slov, ale i z vašich činů,” řekl v uvítacím projevu americký prezident. „Připomínáte nám, že hlavním božím poselstvím je milosrdenství,” dodal. Ocenil sociální rozměr papežových aktivit a jeho boj proti chudobě, násilí a znečišťování planety.

Obama připomněl papežův podíl na normalizaci vztahů USA s Kubou, která kubánskému lidu přinesla „naději na lepší život”. Lidé jsou skutečně svobodní jen tehdy, když mohou bez zábran vyznávat svou víru, dodal americký prezident.

František, který přijel fiatem, za přivítání poděkoval Obamovi anglicky. Přihlásil se k ochraně životního prostředí před následky klimatických změn a k zásadám udržitelného rozvoje: „Problém klimatických změn nelze ponechat budoucím generacím, procházíme kritickým obdobím našich dějin.”

Papež odsoudil pedofilní kněží

Papež poté v katedrále svatého Matouše pronesl projev k americkým biskupům. Zdůraznil, že zločiny spáchané kněžími na dětech se nesmějí nikdy opakovat: "Vím, jak hluboce vás tyto události v minulých letech poznamenaly, a jsem s vámi ve vašem vznešeném závazku pomoci obětem a zajistit, aby se tyto zločiny nikdy neopakovaly."

Podle amerických federálních úřadů žijí v zemi tisíce obětí stovek zvrhlých církevních hodnostářů, kteří se těžce provinili na dětech. Někteří z místních 288 biskupů a kardinálů přitom údajně nad touto skutečností zavírali oči a kněží kryli. Padlo mnoho žalob a zahájeno bylo mnoho procesů, při kterých oběti žádaly od církve milióny dolarů odškodného.

Svatořečí španělského misionáře

Papež přijel na svou první návštěvu USA v úterý. Večer bude svatořečit španělského františkánského misionáře Junípera Serru, který v 18. století zakládal misie, kolem nichž vyrostla dnešní Kalifornie. Tento krok kritizovali původní obyvatelé Ameriky, podle nichž Serra agresivně vnucoval katolickou víru jejich předkům. Papež se ale už dříve za zacházení s původními obyvateli amerického kontinentu omluvil. Serru blahořečil v roce 1988 papež Jan Pavel II.

Ve čtvrtek promluví František jako první papež v historii v americkém Kongresu. V pátek se zúčastní zahájení zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku. V neděli bude celebrovat mši ve Filadelfii.

Jeho návštěvě v USA představuje jednu z největších bezpečnostních operací v dějinách země, uvedla BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám