Hlavní obsah

Prezidentská debata: Všichni proti Trumpovi, Trump proti všem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles
Aktualizováno

Ostré výpady a hádky provázely druhou televizní debatu republikánských kandidátů na prezidenta Spojených států. Moderátoři stanice CNN měli co dělat, aby ukočírovali jejich překřikování. Terčem většiny výpadů byl Donald Trump, který v průzkumech vede. Tentokrát se do něj nepouštěl jen Jeb Bush, ale třeba i Carly Fiorinaová, o níž nedávno Trump prohlásil, že je ošklivá, takže se na prezidentku nehodí.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Uchazeči o post republikánského kandidáta na prezidenta USA Donald Trump (vlevo) a Jeb Bush při středeční televizní debatě

Článek

„Vydělal jsem miliardy a miliardy, uspěl jsem po celém světě,“ pochlubil se Trump. Z toho je podle něj jasné, že prezidenta nemůže nikdo dělat lépe než on.

Hned z úvodu se hájil, že má temperamentní povahu, ale záhy už útočil a Randu Paulovi řekl, že vůbec neměl být do debaty zván, protože má podle průzkumů jen malou podporu voličů.

Debata 11 kandidátů trvala tři hodiny a dotkla se širokého spektra témat od imigrace či potratů přes práva homosexuálů až po klimatické změny. Měla ale často konfrontační povahu, což živil moderátor Jake Tapper, který se opakovaně kandidátů ptal, co se jim nelíbí na druhých.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Republikánští uchazeči o prezidentskou kandidaturu před televizní debatou (zleva) Ben Carson, Donald Trump, Jeb Bush a Scott Walker

Fiorinaová nazvala Trumpa bavičem, zatímco podle guvernéra Wisconsinu Scotta Walkera je to jen chytrolín, který toho ve skutečnosti moc neví. Trump hned kontroval: „Ve Wisconsinu máte teď schodek 2,2 miliardy dolarů. Zvládl bych to lépe.“

Fiorinaová na dotaz, co si myslí o Trumpově výroku, že se na její obličej nedá dívat, pouze odvětila: „Myslím, že všechny ženy v této zemi slyšely jasně, co pan Trump řekl.“ Následoval bouřlivý potlesk, který ale Trumpa nevyvedl z míry: „Ale já si myslím, že její obličej je nádherný, myslím, že je to nádherná žena!“ V jinou chvíli ale také poznamenal, že Fiorinaová zničila počítačovou firmu Hewlett-Packard, kterou vedla. Fiorinaová odpověděla, že je otázkou, kdo zažil víc obchodních neúspěchů.

Zostra se do Trumpa obul i Bush, který to i před debatou avizoval. „Dneska víc energie, to se mi líbí,“ glosoval to Trump. Ten dříve o Bushovi opakovaně prohlásil, že není dost energický. Odmítl se ale omluvit jeho ženě, jak to Bush požadoval, protože Trump řekl o Bushovi, že je slabý v otázce imigrace, neboť jeho žena je Mexičanka.

Miliardář zaútočil i na Bushova bratra, bývalého prezidenta George W. Bushe. „Váš bratr nám dal (demokrata) Baracka Obamu. Poslední jeho (Bushovy) tři měsíce byly tak zlé, že v dalších volbách by nezvítězil ani (republikán) Abraham Lincoln,“ prohlásil.

Bush opáčil: „Jednu věc mám na paměti – ochránil nás. Dal jasně najevo, že s ním budeme v bezpečí.“

Anketa

Pokud byste měli volební právo v USA, dali byste svůj hlas Donaldu Trumpovi?
Ano
35,4 %
Ne
64,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1907 čtenářů.

Související témata

Foto: Kevin Lamarque/Files, Reuters

Prezidenti USA George H. W. Bush, Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton a Jimmy Carter (zleva doprava)

Reklama

Související články

Jeb Bush se pustil do Trumpa, je prý levicový

Jeb Bush se pustil do miliardáře Donalda Trumpa, který je zatím v čele mezi kandidáty usilujícími o nominaci republikánů do prezidentských voleb. Bushův tým...

Výběr článků

Načítám