Hlavní obsah

Republikánští senátoři nedokázali zablokovat dohodu s Íránem

Washington
Aktualizováno

Američtí republikánští senátoři nedokázali zablokovat jadernou dohodu s Íránem. Výsledek čtvrtečního hlasování tak pro demokratického prezidenta Baracka Obamu představuje významné vítězství na poli zahraniční politiky.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Lidé ve Washingtonu protestovali proti dohodě s Íránem.

Článek

K zablokování dohody bylo ve stočlenné horní komoře amerického Kongresu potřeba 60 hlasů. Pro návrh zamítavého usnesení z pera republikánů zvedlo ruku 58 senátorů, 42 jich bylo proti. Všech těchto 42 hlasů přišlo z tábora Obamových demokratů nebo od nezávislých senátorů, kteří s demokraty obvykle hlasují. Čtyři demokratičtí senátoři hlasovali s republikány.

O zamítnutí obtížně dojednané dohody s Íránem usilují zvláště republikánští odpůrci vstřícnějšího přístupu k tamnímu teokratickému režimu. O zablokování dohody nepřestávají usilovat republikánští zástupci v dolní komoře Kongresu, Sněmovně reprezentantů. Jejich úsilí se ale podle pozorovatelů zřejmě mine účinkem.

Mezinárodní dohoda, na které se šestice světových mocností s Teheránem dohodla v červenci, umožňuje zrušit protiíránské sankce výměnou za zpomalení sporného íránského jaderného programu. Podle Izraele to Íránu nebrání pokračovat ve vývoji atomové bomby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám