Hlavní obsah

Cestujícím z hořícího letadla záleželo na zavazadlech. Zdržovali únik

Las Vegas

Nelibost pilotů společnosti British Airways a kritiku veřejnosti vzbudili pasažéři hořícího Boeingu 777-200, kteří si s sebou během středeční evakuace v Las Vegas brali zavazadla a zdržovali ostatním v úniku. Někteří cestující dokonce neváhali a z úložných prostor nad sedadly brali i kufříky na kolečkách, informují světová média.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Boeing 777 na ranveji letišti Las Vegas po uhašení požáru

Článek

Letadlu mířícímu do Londýna začal během přípravy na start hořet jeden z motorů. Kapitán Chris Henkey stroj zastavil a nařídil evakuaci. Všech 159 cestujících na palubě i posádka stihli letadlo za několik minut opustit nouzovými východy pomocí skluzavek.

„Udělal jsem to jediné správné, popadl jsem ženu a utíkal,” uvedl na Facebooku jeden z pasažérů, bývalý novinář Sid Langley. Někteří pasažéři, pro které Langley neměl příliš lichotivý výraz, ale podle něj zdržovali a ze skříněk nad hlavami „dolovali” příruční zavazadla. Podle britského listu The Independent to dokazují i jeho fotografie z evakuace.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hořící letadlo na mezinárodním letišti v Las VegasVideo: Reuters

Nezodpovědní cestující vzbudili ostrou kritiku i na sociálních sítích. Někteří diskutéři se jich ale zastávali, neboť nikdo neví, jak by se zachoval v panice.

V bezpečnostních instrukcích British Airways, které posádka letadla cestujícím sděluje před startem, se přitom uvádí, že v případě nouzové situace mají cestující „rychle směřovat k nejbližšímu dostupnému východu a nic s sebou nebrat”. Kufry na kolečkách by mohly snadno natrhnout nafukovací skluzavku, a znemožnit tak její použití pro další cestující. Právě skluzavka byla při evakuaci použita.

Podle předsedy asociace pilotů British Airways Brendana O’Neala by měly aerolinky v tomto směru dbát na výchovu cestujících a zdůrazňovat jim, jak je nebezpečné brát s sebou příruční zavazadla během evakuace.

Anketa

Myslíte, že byste při evakuaci letadla řešili zavazadlo nebo osobní věci?
ani jedno, zachraňoval/a bych hlavně život
34,2 %
osobní věci bych vzal/a
61,7 %
hledal/a bych osobní věci i kabinové zavazadlo
4,1 %
Celkem hlasovalo 2356 čtenářů.

Reklama

Související články

Na letišti v Las Vegas hořel Boeing 777

Jeden z motorů Boeingu 777-200 aerolinek British Airways začal v úterý hořet, když se letadlo připravovalo ke vzletu na McCarrenově letišti v Las Vegas. Všech...

Výběr článků

Načítám