Hlavní obsah

Clintonová se omluvila na použití soukromého e-mailu

– Washington

Americká prezidentská kandidátka Hillary Clintonová se v úterý pod tlakem médií a politické konkurence omluvila za používání soukromé adresy.

Foto: Scott Morgan, Reuters

Hillary Clintonová

Článek

„Byla to chyba. Je mi to líto. Přijímám zodpovědnost,“ řekla Clintonová v ukázce rozhovoru zveřejněné ABC News před jho odvysíláním v noci. Ve dvou předchozích rozhovorech se přitom podle agentury Reuters omluvit odmítla.

Ministerstvo zahraničí od ledna zveřejňuje tisíce e-mailů z let 2009 až 2013, kdy Clintonová vedla úřad. Většina komunikace se podle médií týká každodenního života v úřadě, několik stovek však údajně obsahuje tajné informace.

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) nyní zkoumá Clintonové soukromý server, aby zjistil, zda nebylo k citlivým informacím přistupováno v rozporu s pravidly a zda nemohla být vyzrazena tajná data.

Aféra, kterou proti Clintonové využívá republikánská konkurence, podle analytiků souvisí s poklesem popularity, který politička ještě na jaře suverénně ovládající průzkumy mezi demokratickými voliči v posledních týdnech zažívá. Část voličů vidí jako podmínku podpory Clintonové, že se s celou věcí dostatečně důvěryhodně vypořádá.

Anketa

Používáte soukromý e-mail k pracovním věcem?
ano, často
21,7 %
občas
20,4 %
ne
57,9 %
Celkem hlasovalo 1732 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám