Hlavní obsah

V USA podlehl dýmějovému moru už čtvrtý nakažený

Salt Lake City

Čtvrtou letošní obětí dýmějového moru se v americkém státě Utah stal sedmdesátiletý muž. Zdravotníci jsou přesvědčeni, že se nakazil od uhynulého zvířete nebo od blech, uvedly list The Guardian a agentura AP. Jde o nejvyšší počet obětí nemoci za patnáct let.

Foto: Profimedia.cz

Dýmějovým morem v Utahu často onemocní psoun prériový.

Článek

„Je to nejběžnější způsob nákazy,“ řekla epidemioložka JoDee Bakerová, která má na utažském ministerstvu zdravotnictví na starosti dýmějový mor. „Takto se to zřejmě stalo (i v tomto případě), ale pořád to ještě vyšetřujeme,“ dodala.

Jde o první případy nákazy v Utahu od roku 2009 a první úmrtí na mor za 35 let, uvedl list The Salt Lake Tribune. Muž se nepohyboval v místech, kde je mor běžný, nenavštívil ani Yosemitský park, kde se mor letos objevil. [celá zpráva]

Jenom výkyv

Americká Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvedla, že od 1. dubna šlo už o dvanáctý případ nákazy dýmějovým morem, který byl zaregistrován v sedmi státech unie. Pět případů je z července a čtyři ze srpna. Deset nakažených bylo mužského pohlaví. Další tři letošní oběti byly ve stáří 16, 52 a 79 let.

V USA se od roku 2000 každoročně morem nakazí jeden až 17 lidí. Úmrtí jsou řídká, v posledních patnácti letech nikdy nepřekonala počet dvou.

K současným číslům podotkl lékař Paul Mead, že se kvůli nim není potřeba znepokojovat: „Je to dvojnásobný počet, ale když máte tak nízká čísla, míváte podobné výkyvy.“

V dnešní době vzácnou nemoc přenášejí hlodavci a blechy. Často ji mají psouni prérioví rozšíření v Utahu. Tam jich v červenci dýmějový mor zabil mezi šedesáti a osmdesáti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám