Hlavní obsah

V USA se srazila dvě letadla, v jednom zahynuli zbrojaři z BAE Systems

San Diego
Aktualizováno

Pět lidí zahynulo v neděli při srážce dvou letadel u Otay Mesa poblíž kalifornského San Diega na hranicích s Mexikem. Dvoumotorový proudový sabreliner se srazil s jednomotorovou Cessnou 172 zhruba tři kilometry od místního letiště Brown Field, informoval deník Los Angeles Times.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V USA se srazila letadlaVideo: Reuters

 
Článek

Letadla se srazila ve chvíli, kdy mířila na přistání, a poté se zřítila nedaleko od sebe. Hasiči zlikvidovali dva požáry, které na místě dopadu obou letadel vznikly v suchém porostu. Žádné budovy nebyly ohroženy. Jeden z hasičů byl po zásahu převezen do nemocnice.

„Vypadá to, že šlo o velmi tvrdou srážku, což lze usuzovat z toho, že obě letadla se rozpadla na spoustu malých kousků,” řekl médiím šéf oddělení místních hasičů Nick Schuler. Trosky proudového letadla jsou rozptýlené na ploše čtvrt čtvereční míle. Místa dopadu obou strojů leží od sebe půldruhého kilometru.

Příčinu kolize, která se stala hodinu před polednem tamního času, vyšetřují americký Federální úřad pro letectví (FAA) a Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB), uvedl mluvčí FAA.

Zemřeli zbrojaři

Podle NTSB zemřeli čtyři lidé v proudovém letadle i pilot cessny, který podnikal přelet USA. Sabreliner měla pronajatý britská zbrojní firma BAE Systems, která v prohlášení potvrdila, že na palubě byli její zaměstnanci: „BAE Systems byla odpoledne upozorněna, že se malé letadlo přepravující její zaměstnance srazilo s jiným. Naši zaměstnanci a jejich rodiny jsou naší prioritou a jsme připraveni nabídnout jim pomoc.”

Cessna 172 je malé jednomotorové vrtulové čtyřmístné  letadlo, sabreliner z šedesátých let je jedním z vůbec prvních malých proudových letadel pro dopravu významných osob, který předznamenal kategorii bizjetů. Je určen pro 10 až 12 lidí. Americké letectvo ho používalo i jako cvičný. Název je odvozen od stíhačky F-86 Sabre, protože používá od ní odvozené křídlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám