Hlavní obsah

Nad velvyslanectvím v Havaně zavlála americká vlajka

Havana

Americká vlajka byla v pátek vztyčena nad budovou velvyslanectví USA v Havaně. Ambasáda se otevírá po 54 letech. Slavnosti se účastnil ministr zahraničí USA John Kerry, který je prvním Američanem v této funkci, jenž Kubu po sedmi desetiletích navštívil.

Foto: Pool, Reuters

Vztyčování americké vlajky před velvyslanectvím v Havaně

Článek

Vyvěšení vlajky symbolizuje obnovení diplomatických styků přerušených v roce 1961.

Před budovou ambasády na pobřežním bulváru Malecón se ještě před slavnostním aktem shromáždily stovky lidí. Ceremonii vysílala kubánská televize, která přenášela i přílet Kerryho na letiště.

U vjezdu do objektu Američané symbolicky zaparkovali tři naleštěné chevrolety z 50. let minulého století.

Foto: Alexandre Meneghini, Reuters

Budova amerického velvyslanectví v Havaně

Kerry v projevu prohlásil, že "oboustranná izolace" obou zemí musí skončit. Řekl, že dřívější politika nepřivedla Kubu k demokracii, ale o osudu své země musejí rozhodnout sami Kubánci. Potleskem odměnili přítomní Kerryho prohlášení o tom, že Bílý dům usiluje o zrušení letitého protikubánského hospodářského embarga. Rozhodnutí je na poslancích amerického Kongresu, upozornil ministr. Odstranit překážky, které plnému obnovení styků brání, musejí ale obě strany, dodal v narážce na Washingtonem kritizovaný stav lidských práv na Kubě.

Foto: Enrique De La Osa, Reuters

Kubánci si fotí americkou vlajku vztyčenou v Havaně .

Kerry má v Havaně jednat se svým kubánským partnerem Brunem Rodríguezem, s římskokatolickým arcibiskupem Jaimem Ortegou a se skupinou kubánských disidentů. Nesejde se bratry Castrovými, kteří se vystřídali v čele země. Fidel Castro den před otevřením ambasády obvinil Spojené státy, že Kubě dluží milióny dolarů za hospodářské  embargo. [celá zpráva]

Kuba své velvyslanectví otevřena už před měsícem. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Americký ministr zahraničí John Kerry vystupuje po příletu do Havany z letadla.

Obě strany nyní čekají na jmenování velvyslanců, což může trvat celé měsíce. Ambasády však mohou plnit své úkoly i bez hlavy mise. Na americkém velvyslanectví v Havaně působí už nyní 50 amerických diplomatů a 300 kubánských zaměstnanců. [celá zpráva]

Kerryho cesta na Kubu má v USA řadu oponentů, zejména mezi potomky proticastrovských exulantů. Republikánský prezidentský kandidát Marco Rubio, který je jedním z nich, obvinil Bílý dům, že „socialistické Kubě zaručuje obnovením diplomatických styků legitimitu a otevírá cestu k hospodářskému oživení, které jen posílí protidemokratické represe”. Embargo uvalené na ostrov svobody před 53 lety však stále platí.

Reklama

Výběr článků

Načítám