Hlavní obsah

Devět tisíc hasičů bojuje s kalifornskými požáry, tisíce lidí prchly ze svých domovů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sacramento
Aktualizováno

Požáry, které již několik dnů pustoší sever Kalifornie, se dál šíří. Podle agentury AP u Lower Lake severně od San Franciska zasáhl oheň do pondělí už 214 kilometrů čtverečních lesních a křovinatých porostů a bojuje s ním na devět tisíc hasičů. Během víkendu se zasažená plocha ztrojnásobila. Domovy muselo kvůli postupujícím plamenům už opustit na 12 000 obyvatel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lesní požáry v Kalifornii nabírají na intenzitěVideo: Reuters

 
Článek

Požár u Lower Lake zatím zničil 24 domů a 26 jiných staveb. Ohrožuje dalších 6300 domů, většinou rančů v odlehlých vesnických oblastech.

Foto: Joel Rosenbaum, ČTK/AP

Kalifornští hasiči

Mluvčí hasičů Jason Shanley uvedl pro list Sacramento Bee, že se také muselo uzavřít několik silnic. Varoval, že chování požáru je nevyzpytatelné.

Foto: Joel Rosenbaum, ČTK/AP

Letadlo hasičů hasí požár u Solana v Kalifornii.

I když v neděli poklesla teplota na 26 stupňů a zvýšila se vzdušná vlhkost, požár se dál šíří.

Celkem zuří na severu Kalifornie 21 požárů, s nimiž bojuje 9000 hasičů. Mají jednu oběť. Už ve čtvrtek oheň zabil jednoho hasiče v Modokském lesním národním parku, jeho tělo ještě nebylo nalezeno.

Foto: Joel Rosenbaum, ČTK/AP

Dým stoupající z požáru Wagg u kalifornského Allendale

Oheň v řadě případů zažehly údery blesků, sdělil podle agentury AP mluvčí Úřadu pro lesní a požární ochranu Daniel Berlant. Kalifornii několik let sužuje nebývalé sucho a vyschlé porosty se proto snadno vznítí.

Foto: Joel Rosenbaum, ČTK/AP

Požár porostu na severu Kalifornie

Kalifornský guvernér Jerry Brown kvůli nezvládnutelnému šíření požárů vyhlásil už v sobotu v celém státě výjimečný stav a vyslal na pomoc hasičům kalifornskou Národní gardu.

Lasy hoří i v sousedním Oregonu a ve státě Washington.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám