Hlavní obsah

Aktivisté zavěšení na mostě bránili vyplutí ledoborce do Arktidy

Portland

Americká policie ve čtvrtek večer vytlačila z mostu v oregonském Portlandu aktivisty hnutí Greenpeace, kteří bránili vyplutí ledoborce Fennica ropné společnosti Shell. Ten měl vyrazit do Arktidy, aby se tam zajistil průzkum ropných polí, oznámily to BBC a AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ekologové zavěšení na mostě a v kajacích bránili vyplutí ledoborce do ArktidyVideo: Reuters

 
Článek

Aktivisté od středy bránili vyplutí lodě v kajacích, které se soustředily na cestě z doku. Třináct dalších se na provazech spustilo z mostu. Policisté jich část sundali a proti aktivistům v kajacích zasáhla pobřežní stráž. Několik aktivistů bylo zatčeno.

Velitel portlandské policie označil zásah za složitý. Podle něj se soustředil především na garanci bezpečnosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Don Ryan, ČTK/AP

Protest Greenpeace v Portlandu proti těžbě ropy v Arktidě.

Soud už předtím nařídil Greenpeace, aby za každou hodinu zdržení zaplatila 2500 dolarů (přes 62 tisíc korun).

Cestu ledoborci z doku jistily policejní čluny a vodní skútry. Nakonec proplul pod zbylými zavěšenými aktivisty, kteří měli jídlo a vodu na několik dní.

Foto: Don Ryan, ČTK/AP

Policisté sundávají v Portlandu aktivistu Greenpeace

Bez ledoborce Fennica, který připlul minulý týden do Portlandu kvůli plánovaným opravám, nemůže flotila společnosti Royal Dutch Shell pokračovat v průzkumu ropných polí v Čukotském moři a u Aljašky. Vyrazit do Arktidy měl ve čtvrtek.

Foto: Don Ryan, ČTK/AP

Bezpečnostní služba dozírá na demonstranta na kajaku

Greenpeace se pokoušela znemožnit, aby loď doplula k pobřeží Aljašky do října, kdy končí těžební sezóna. Ekologové vyzývají amerického prezidenta Baracka Obamu, aby zrušil Shellu povolení těžit v Arktidě, protože by těžba mohla ohrozit populace velryb, ledních medvědů a mrožů.

Foto: Don Ryan, ČTK/AP

Ledoborec Fennica vyplouvá z portlandu obklopen kajaky ekologických odpůrců.

Ropná společnost v prohlášení uvedla, že respektuje právo na vyjádření nesouhlasného názoru. „Jen je žádáme, aby to činili bezpečně a v rámci zákona,“ uvedl mluvčí Shellu Curtis Smith.

Reklama

Výběr článků

Načítám