Hlavní obsah

USA rozšířily protiruský sankční seznam

– Washington

Spojené státy rozšířily sankční seznam ruských občanů a firem, který byl loni vytvořen jako odvetný krok za agresivní akce Moskvy na Ukrajině, oznámilo ministerstvo financí USA. Do seznamu byli nově zařazeni lidé a firmy spolupracující s ruskými oligarchy, kteří jsou již sankcím vystaveni. Ffiguruje na něm i syn svrženého ukrajinského prezidenta.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Bílý dům, sídlo amerických prezidentů. Ilustrační foto

Článek

Sankce míří zejména na okolí ruského miliardáře Gennadije Timčenka a oligarchy Borise Rotenberga, kteří patří do okruhu nejbližších spolupracovníků a přátel prezidenta Vladimira Putina. Oba byli do sankčního seznamu zařazeni už loni v březnu.

Pozornost ruských médií vyvolalo zavedení sankcí proti Romanu Rotenbergovi, synu Borise Rotenberga a členu vedení ruské Kontinentální hokejové ligy. Na černém seznamu se rovněž ocitly dceřiné firmy mocné ruské státní ropné společnosti Rosněfť, dva manažeři zbrojovky Kalašnikov nebo společnosti spravující obchodní přístavy Kerč, Sevastopol, Feodosija a Jevpatorija na Krymském poloostrově anektovaném Ruskem.

Mezi osobami, které byly zařazeny na sankční seznam, je i syn bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče Oleksandr a jeho obchodní společnost Mako, pod níž spadá několik velkých stavebních firem. Po loňském převratu, při němž byl prezident vyhnán ze země, žije Janukovyč mladší se svým otcem v Rusku. Majetek Oleksandra Janukovyče se odhaduje na půl miliardy dolarů (12 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám