Hlavní obsah

Učitel chránil kolegyni před střelcem vlastním tělem. Zraněná pak přivolala do kina pomoc

– Lafayette • Aktualizováno

Dva lidi zastřelil a devět dalších zranil 58letý muž v kině ve městě Lafayette v americkém státě Louisiana. Následně zbraň obrátil proti sobě. Ještě větší tragédii zřejmě zabránila jedna učitelka mezi diváky, která duchapřítomně spustila požární hlásič a přivolala tak pomoc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelec zabil v kině v Lafayette dva lidi, pak i sebeVideo: Reuters

 
Článek

Útočník začal zničehonic střílet po dvaceti minutách promítání filmu. „Nic neříkal. Ani jsem neslyšela nikoho křičet,” řekla místnímu listu Advertiser svědkyně Katie Domingueová. „Skoro jsem si myslel, že je to součást filmu,“ doplnil pro CNN další svědek Jalen Fernell.

„Ten chlápek byl takový uvolněný, prostě tam stál a střílel,” dodal jiný muž z publika.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Lee Celano, Reuters

Policie před kinem v americké Louisianě

V sále bylo zhruba sto lidí. Podle guvernéra Bobbyho Jindala mohlo být obětí mnohem víc, kdyby jedna učitelka duchapřítomně nespustila hlásič požáru. Jakmile se rozezněl, útočník obrátil zbraň proti sobě a zastřelil se. ženu před tím postřelil do nohy.

I ona přitom mohla být mezi oběťmi, kdyby ji vlastním tělem nekryl její kolega, který zraněním podlehl.

„Její přítel na ni doslova skočil. Je přesvědčená, že kdyby to neudělal, kulka by ji zasáhla do hlavy. Když se nad tím zamyslíte: dva přátelé spolu, jeden skočí do cesty střele, aby zachránil druhému život, a ta druhá, i když je střelená do nohy, je tak duchapřítomná, že zmáčkne požární alarm a zachrání životy ostatních lidí,“ poznamenal Jindal.

Několik lidí, které hospitalizovali, je v kritickém stavu.

Neznámý motiv

Útočníkem byl 58letý běloch. Americká média uvedla, že jeho totožnost policie zná. Muž byl už před několika lety trestně stíhán.

Policejní šéf Jim Craft připustil, že jeho motiv nemusí být odhalen. „On už je mrtvý a my se to možná nikdy nedozvíme,” řekl.

Policie posléze našla útočníkovo auto a kvůli podezřelým předmětům uvnitř preventivně povolala pyrotechniky, kteří kufr vozu odpálili.

Obama zrovna mluvil o zbraních

Ke střelbě došlo přibližně ve chvíli, kdy BBC vysílala rozhovor s americkým prezidentem Barackem Obamou, který v interview označil za největší zklamání svého působení v Bílém domě fakt, že se nepodařilo prosadit „zákony regulující prodej zbraní v souladu se zdravým rozumem".

Foto: Paul Kieu, ČTK/AP

Policisté před kinem v americkém městě Lafayette

Obama podporovaný částí politiků se pokusil nová pravidla prosadit v souvislosti s několika tragickými případy střelby na veřejnosti, mezi něž patřilo i krveprolití v kině ve státě Colorado, kde před třemi lety rukou Jamese Holmese zemřelo 12 lidí a desítky dalších byly zraněny.

Vlivná zbraňová lobby však jakékoli změny zákonů v Kongresu zablokovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám