Hlavní obsah

Do boje o křeslo prezidenta USA jde i republikán s českými kořeny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Columbus

Guvernér amerického státu Ohio John Kasich v úterý na půdě Ohijské státní univerzity oznámil, že se bude ucházet o republikánskou nominaci do prezidentských voleb. Třiašedesátiletý politik s českými, maďarskými a chorvatskými kořeny je šestnáctým významným republikánem, který má zájem kandidovat příští rok na podzim v klání o post šéfa Bílého domu.

Foto: Aaron P. Bernstein, Reuters

Republikánský kandidát na prezidenta USA s českými kořeny John Kasich

Článek

Kasich se o republikánskou nominaci ucházel už v roce 2000. Má pověst bojovného politika, který v situaci, kdy se to hodí, neváhá opustit linii své strany. To udělal i v případě rozšíření státem hrazené zdravotní péče pro lidi s nízkými příjmy.

Narodil se v roce 1952 v Pensylvánii do imigrantské rodiny, jeho otec byl původem Čech, matka Chorvatka, oba zahynuli při autonehodě.

Do pádu banky Lehman Brothers v roce 2008 Kasich pracoval jako ředitel její pobočky ve městě Columbus. Post guvernéra Ohia, jednoho z klíčových států v prezidentských volbách, zastává druhé funkční období. Prostřednictvím škrtů ve výdajích nebo privatizace se mu podařilo smazat několikamiliardový rozpočtový deficit nebo zvýšit ohijský nouzový fond na nejvyšší úroveň vůbec.

Foto: Aaron P. Bernstein, Reuters

Republikán John Kasich oznamuje svým příznivcům kandidaturu na prezidenta USA

Pozornost na sebe upoutal už v roce 1970, kdy coby student prvního ročníku politologie na Ohijské státní univerzitě napsal odvážný dopis tehdejšímu prezidentovi Richardu Nixonovi, který ho pak pozval k sobě na dvacetiminutovou návštěvu. V 26 letech se stal nejmladším člověkem, který byl kdy zvolen do ohijského Senátu.

V klání o republikánskou nominaci se Kasich přidává do neobvykle pestré skupiny uchazečů, připomíná agentura AP. Kandidaturu zatím oznámili dva hispánští a jeden černošský politik, jedna žena či starší pánové, jako je on či bývalý floridský guvernér Jeb Bush. V průzkumech Kasich za svými soupeři zaostává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám