Hlavní obsah

Bolivijský prezident zaskočil papeže, dal mu Ježíše na srpu a kladivu

Nečekaného dárku se dostalo papeži Františkovi od levicového prezidenta Bolívie. Originálními gesty proslulý indiánský vůdce země Evo Morales předal hlavě katolické církve krucifix stylizovaný do podoby srpu a kladiva, symbolu komunismu, pod nímž katolická církev v mnoha zemích trpěla útlakem. Moralese za to zkritizovali někteří kněží i opozice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Papež dostal krucifix v podobně srpu a kladivaVideo: Reuters

 
Článek

Papež vypadal poněkud zaskočeně, když mu Morales předával sošku Ježíše Krista, jehož ruce byly místo kříže rozpřaženy na masivním kladivu.

Vzápětí vyšlo najevo, že jde o repliku díla jezuitského kněze Luíse Espinala, který byl v roce 1980 zavražděn příslušníky tehdejší pravicové diktatury. Bez ohledu na to se kolem kontroverzního daru rozpoutala hlasitá debata.

"Vrcholem arogance je používat Boha, aby sloužil ateistickým ideologiím," reagoval na Twitteru španělský biskup José Ignácio Munilla. Bolivijská opozice obvinila Moralese, že se chce opět vymezovat vůči církvi, s níž měl během svého působení v čele země řadu konfliktů.

Bolivijský vůdce se sice rezervovaným postojem k církvi dlouhodobě netají, postoje papeže Františka jsou mu však prý blízké, neboť se stejně jako Morales zastává chudých. František, který v pátek končí návštěvu Bolívie a na své jihoamerické cestě se přesune do Paraguaye, se k daru nevyjádřil.

Vatikán na překvapivý dárek zareagoval ústy mluvčího Frederika Lombardiho smířlivě.

"Můžete diskutovat o významu a užití toho symbolu, ale jeho původ je u Espinala a jeho smyslem byl otevřený dialog, nikoli specifická ideologie," prohlásil Lombardi, který se podle agentury AP necítí krucifixem uražen. Zda to podobně vnímá sám František, to mluvčí nesdělil.

Reklama

Výběr článků

Načítám