Hlavní obsah

Město v Bolívii zavedlo kvůli násilí zákaz vycházení a prohibici

Obyvatelé horského města La Asunta, ležícího vysoko v bolivijských Andách, si v těchto dnech musejí zvykat na tvrdá opatření, která jsou na jiných místech této relativně klidné jihoamerické země nevídaná. Večer zde místní úřady uplatňují zákaz vycházení pro mládež, po celý den pak zákaz prodeje a pití alkoholických nápojů pro všechny, uvedla dnes agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Žena na svazích nad městem La Asunta sklízí lístky koky.

Článek

Město vzdálené zhruba 130 kilometrů severovýchodně od metropole La Paz dlouhodobě sužovala kriminalita spojená s nelegální produkcí koky, k činu však úřady přimělo až znásilnění jedenáctileté dívky, které otřáslo celým městem.

"Dříve to tu nebylo takové. Ale lidé začali ve velkém pít alkohol, krást a páchat násilí... Museli jsme začít jednat," řekl AFP místní vůdce Juan Carlos Coche.

Protože obyvatelé vidí za nárůstem násilností právě konzumaci lihovin, zakázal úřad jejich prodej. Komu je méně než 18, musí být navíc po 22. hodině doma. Nařízení bylo v červnu přijato na dobu jednoho měsíce, radnice jej však chce upravit tak, aby platilo stále.

Majitelé restaurací si sice na pro ně zásadně omezující pravidlo stěžují, uznávají prý však, že během prvních dnů platnosti pomohlo navrátit do města klid.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám