Hlavní obsah

Do Bílého domu chce také republikánský černý kůň Christie

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New Jersey

Guvernér New Jersey Chris Christie je dalším význačným republikánem, který bude bojovat o křeslo prezidenta Spojených států. Svoji kandidaturu oznámil v úterý. Christieho pro jeho výřečnost a zkušenosti považují někteří za černého koně volebních klání. Průzkumy mu ale zatím moc šancí nedávají.

Foto: ČTK/AP

Guvernér státu New Jersey Chris Christie

Článek

O tom, že se Christie zapojí do republikánských primárek, se spekulovalo několik měsíců. O víkendu pak zprovoznil internetové stránky své kampaně a zveřejnil také propagační video.

Umírněný republikán Christie staví na své proslulé výřečnosti. Jeho volební slogan zní: „Říkám, jak to je“.

„Často mě obviňují, že jsem otevřený a přímý a říkám moc hlasitě to, co si myslím. Vím ale, že kdyby ještě žila má matka, řekl by mi: Učila jsem tě, že v důvěryhodném vztahu nemůžeš nic skrývat,“ uvádí guvernér na videu.

Na prezidenta kandidují bezmála dvě desítky republikánů, mimo jiné bratr exprezidenta Bushe Jeb. Vítěz republikánských primárek se v celonárodní volbě utká s kandidátem demokratů. Mezi nimi je favoritkou bývalá první dáma a šéfka diplomacie Hillary Clintonová.

Podle posledního průzkumu televize ABC News a deníku Washington Post Christieho pozitivně hodnotí 22 procent Američanů. Nedůvěřuje mu 48 procent.

Související témata

Foto: Kevin Lamarque/Files, Reuters

Prezidenti USA George H. W. Bush, Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton a Jimmy Carter (zleva doprava)

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám