Hlavní obsah

Nevinný strávil ve vězení čtvrtstoletí, dostane 152 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Odškodné ve výši 6,25 miliónu dolarů (152 miliónů korun) dostane podle rozhodnutí úřadů města New York Jonathan Fleming, který se stal obětí justičního omylu, uvedla ve středu agentura AP. Za vraždu, kterou nespáchal, strávil ve vězení téměř 25 let. Viny byl zproštěn loni v dubnu.

Foto: Choi Bu-Seok, Reuters

Článek

„Nemůžeme mu vrátit čas, který strávil ve vězení, ale město New York může Jonathanovi Flemingovi nabídnout kompenzaci za bezpráví, které se mu stalo,” uvedl zástupce města Scott Stringer.

Fleming byl v srpnu 1989 odsouzen za brutální vraždu v Brooklynu, i když v době činu přitom trávil dovolenou v zábavním parku Disney World na Floridě, který je přibližně 1100 kilometrů daleko.

Soud zprostil Fleminga viny až v obnoveném procesu v loňském roce, v němž obhájci předložili důkazy svědčící o jeho nevině, které existovaly už v době původního řízení, někdo je však tehdy založil mimo Flemingovu složku. Podle amerických médií se tak stalo s největší pravděpodobností úmyslně. [celá zpráva]

Dvaapadesátiletý Fleming dostane nyní od úřadů odškodnění ve výši 6,25 miliónu dolarů. Flemingovi právní zástupci původně plánovali v soudním řízení na amerických úřadech vymoci až 162 miliónů dolarů (asi 3,9 miliardy Kč). Vzájemná dohoda a rychlý postup města ale umožní 53letému Flemingovi a jeho rodině zahájit rychle nový život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám