Hlavní obsah

Je zaděláno na novou studenou válku, reagoval na ruské zbrojení Kerry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký ministr zahraničí John Kerry s obavami reagoval na ruský plán zařadit do výzbroje dalších 40 balistických raket. Podle něj by to mohlo být předzvěstí návratu k nepřátelství z dob studené války, uvedla televize NBC.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Ministr zahraničních věcí USA John Kerry

Článek

„Nikdo by neměl poslouchat takové prohlášení od vůdce mocné země a nemít obavy z jeho dopadu,“ uvedl Kerry a dodal: „Přirozeně to ve mně vyvolává obavy, máme dohodu START (o jaderném odzbrojení) a zkoušíme jít opačným směrem. Nikdo nás nechce vidět jít zpátky, myslím si, že si nikdo nepřeje vrátit se ke stavu studené války.“ [celá zpráva]

Kerry současně zdůraznil význam dohody START, kdy v devadesátých letech panovala ohromná spolupráce při likvidaci jaderného arzenálu v zemích, které byly dříve součásti SSSR.

Od počátku nového tisíciletí se ale vztahy Ruska a USA zhoršují. Moskvě vadilo rozšiřování NATO na východ, americká invaze do Iráku i plán amerického prezidenta George Bushe rozšířit nad Evropu protiraketový štít. Ani nástup Baracka Obamy situaci nezvrátil, byť Bushův plán zrušil a jednalo se o prohlubování odzbrojení.

Rusko však začalo modernizovat své ozbrojené síly a krizi prohloubila loňská ruská anexe Krymu a vměšování Moskvy do dění na východě Ukrajiny. V občanské válce podporuje Rusko separatisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám