Hlavní obsah

Prezidentem USA chce být i miliardář Donald Trump

New York
Aktualizováno

Miliardář Donald Trump je další z řady republikánů, který se zapojí do boje o křeslo prezidenta Spojených států. Svoji kandidaturu oznámil v úterý.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

Článek

„Oficiálně kandiduji na prezidenta Spojených států. Z naší země zase uděláme skvělou zemi,“ ohlásil realitní magnát před svými příznivci ve vlastním mrakodrapu Trump Tower v New Yorku. Dodal, že z Bílého domu by vládl efektivně, což má zaručit jeho bohatství.

Časopis Forbes odhadl nedávno Trumpovo jmění na čtyři miliardy dolarů (téměř 100 miliard korun).

Trump kandiduje poprvé, ačkoliv v minulosti dával opakovaně najevo, že by mohl do volebního klání vstoupit, což ale nakonec neudělal.

Mezi téměř dvěma desítkami republikánů, kteří kandidují s ním, bude mít tvrdou konkurenci. O nejvyšší úřad kromě jiných usiluje další z rodiny Bushových Jeb nebo bývalý texaský senátor Rick Perry. Očekává se, že by do boje mohl vstoupit i vlivný guvernér New Jersey Chris Christie.

Související témata

Foto: Kevin Lamarque/Files, Reuters

Prezidenti USA George H. W. Bush, Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton a Jimmy Carter (zleva doprava)

Vítěz republikánských primárek se příští rok na podzim v celonárodní volbě utká s jedničkou demokratů. V jejich řadách je zatím favorizovaná bývalá první dáma a ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám