Hlavní obsah

Kolumbijští partyzáni ochromili rozvodnou síť, chtějí tak dosáhnout příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá

Povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) ve čtvrtek opět zaútočili s cílem přimět prezidenta přistoupit na příměří. Při útoku v provincii Caquetá zničili stožár dálkového vedení a připravili tak zhruba půl miliónu Kolumbijců o elektrický proud, informovala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Kolumbijská armáda v boji proti rebelům

Článek

Během další akce rebelové vyhodili do povětří úsek silnice, která spojuje provincii Cauca s centrální částí země. V pondělí na jihozápadě Kolumbie poničili bombami ropovod státní společnosti Ecopetrol, z něhož vyteklo velké množství suroviny do blízké řeky. Výkonný ředitel společnosti označil útok za katastrofu pro životní prostředí

Povstalci tak stupňují tlak na prezidenta Juana Manuela Santose, aby ho donutili přidat se k příměří, které vzbouřenci jednostranně vyhlásili v souvislosti s mírovými rozhovory vedenými na Kubě.

Sami ale příměří uzavřené v prosinci ukončili. V dubnu partyzáni z FARC zabili  jedenáct vojáků. Prezident Santos poté nařídil obnovit letecké údery  a následoval jeden z nejkrvavějších útoků na pozice povstalců za mnoho měsíců, při němž 21. května zahynulo 27 partyzánů. FARC pak od příměří odstoupila

Jednání, která trvají už 30 měsíců, by měla ukončit povstání, jež začalo před 51 lety a vyžádalo si už téměř čtvrt miliónu lidských životů.

FARC má asi 8000 bojovníků.

Vyjednávání se týkají hlavně odškodnění obětí, reformy zemědělství, likvidace obchodu s kokainem, demobilizace povstalců a jejich zapojení do politického systému země.

Reklama

Výběr článků

Načítám