Hlavní obsah

Fotka z G7 vyvolala spekulace, že Obama zase kouří. Bílý dům to odmítl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Fotografie z nedávného summitu skupiny vyspělých ekonomik G7 na bavorském alpském zámku Elmau vyvolala spekulace, zda americký prezident Barack Obama opět nezačal kouřit. Na snímku stojí na balkoně a v ruce drží krabičku připomínající cigarety, napsal britský deník The Daily Telegraph. Mluvčí Bílého domu Josh Earnest popřel, že by šlo o cigarety.

Foto: Repro: Twitter/Nomfup

Fotografie Baracka Obamy s italským premiérem Matteem Renzim, která vzbudila spekulace, zda americký prezident nezačal opět kouřit.

Článek

Krabička, kterou v ruce drží Obama na fotografii s italským premiérem Matteem Renzim, není podle Earnesta od cigaret. Mluvčí to na středeční tiskové konferenci Bílého domu vehementně popíral, bylo však vidět, že se tématu nechce příliš věnovat.

„Říkám vám, nejsou to cigarety. Pojďme dál,” snažil se Earnest změnit téma. Na otázku, co to tedy bylo, odvětil, že neví, protože na místě nebyl. „Asi vás nepřekvapí, že jsem dnes s prezidentem tuto záležitost neprobíral,” pokusil se Earnest poukázat na banalitu dotazu, zda Obama, který s kouřením přestal před pěti lety, tomuto zlozvyku opět nepropadl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přestal ze strachu z Michelle

Boj amerického prezidenta s kouřením je ovšem dobře znám. Kouřit začal již v mládí, před kandidaturou na prezidenta v roce 2008 ale slíbil, že s tím přestane výměnou za podporu své manželky Michelle v kampani. Později ale přiznal, že to nevydržel a zapálil si několikrát během kampaně i po příchodu do Bílého domu.

Se zlozvykem prý nakonec skončil v roce 2010, alespoň podle jeho manželky. Jak Obamová uvedla, její muž chtěl být schopen říct svým dcerám, že nekouří.

Nicméně fotografie, kterou na Instagram umístil mluvčí italského premiéra Mattea Renziho, nyní vyvolala spekulace, zda Obama s kouřením zase nezačal. Renzi údajně kuřák není.

Obama nikdy neprozradil, kdy přesně začal kouřit. Ve svém nejhorším období prý kouřil sedm až osm cigaret denně, časopisu Men's Health ale řekl, že mnohem častěji to byly jen tři. Jeho oblíbenou značkou byly údajně Marlboro Red, i když během kampaně v roce 2008 si prý tajně brával od svých poradců jakékoli. V roce 2013 údajně Obama prohlásil, že přestal kouřit, protože "se bojí své ženy".

Reklama

Výběr článků

Načítám