Hlavní obsah

Obama posílá do Iráku další vojáky

Washington
Aktualizováno

USA vyšlou do Iráku další vojenské poradce. Do země zamíří až 450 příslušníků armády, oznámil ve středu prezident Barack Obama. Podle listu The New York Times se budou soustředit na výcvik sunnitských bojovníků, kteří se mají podílet na vytlačení radikálů Islámského státu (IS) z města Ramádí.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Posily do Iráku dorazí už za pár týdnů, řekl listu nejmenovaný zástupce vlády. Podle něj mají zajistit „správný výcvik těch správných lidí“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Američané se snaží pro boj proti Islámskému státu, který nedávno slavil vítězství po bleskovém dobytí Ramádí, připravit iráckou armádu i spřízněné milice. Současně se snaží přimět šíity ke spolupráci se sunnity. Teď přiznávají, že to půjde pomalu.

Úder na Mosul až v příštím roce

NYT v té souvislosti uvedl, že ztráta Ramádí mimo jiné znamená odklad ofenzivy u Mosulu v provincii Ninive. IS toto druhé největší město v Iráku drží už rok a donedávna se hovořilo o zahájení protiútoku letos v létě. Nyní se zdá, že by se armáda mohla pokusit získat město zpět až v příštím roce. Ramádí a širší oblasti v Anbaru mají přednost, i když některé hlasy v americké administrativě vyzývají, aby byla IS zasazena strategická rána úderem na Mosul.

Anbar, kde se Američané nově chystají využít k výcviku základnu u města Habaníja, je domovem množství sunnitských kmenů, které by USA rády využily k boji proti IS.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

USA mají nyní v zemi zhruba 3000 vojáků. Od loňska bombardují pozice IS americká letadla. Kromě Iráku útočí i v Sýrii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám