Hlavní obsah

Chirurgové z Texasu poprvé transplantovali části lebky

Právo, vpl, CNN

Lékaři z Andersonova centra pro léčbu rakoviny a Metodistické nemocnice v Houstonu potvrdili, že první transplantace lebky od lidského dárce – na rozdíl od umělého implantátu nebo nahrazení kosti – se odehrála 22. května v Metodistické nemocnici.

Foto: Profimedia.cz

Pacient Jim Boysen

Článek

Příjemcem se stal Jim Boysen (55), softwarový inženýr, jehož ve čtvrtek propustili z nemocnice. Kromě části lebky a vlasové pokožky dostal také novou ledvinu a slinivku břišní.

Pacient vyjádřil údiv, jak se lékařům podařilo nalézt dárce s podobnou lebkou a zabarvením. „Prošel jsem dlouhou cestu. Je to skutečně šokující, jak skvěle to zvládli. Budu mít víc vlasů, než jsem měl v jednadvaceti,“ žertoval v rozhovoru pro CNN.

Operace trvala plných 15 hodin

Boysen, který trpí od pěti let cukrovkou, absolvoval v roce 1992 transplantaci ledviny a slinivky a bral léky, jež mají zabránit odmítání transplantovaných orgánů.

Imunosupresivní léky však zvyšují riziko rakoviny a u Boysena se vyvinul její vzácný typ – leiomyosarkom. Rakovinový nádor buněk hladkého svalstva může vzniknout takřka všude v těle, v jeho případě postihl svalstvo pod pokožkou hlavy, které postaví vlasy, pokud člověka něco vyděsí.

Radiační terapie nádoru mu zničila část hlavy a imunosupresivní léky zabránily jeho tělu, aby tuto škodu napravilo. Navíc mu začaly selhávat transplantované orgány.

Dokud však měl otevřenou ránu na hlavě, nemohli mu transplantovat ledvinu a slinivku. Jesse Selber, plastický chirurg v Andersenově centru, přišel s nápadem současně s orgány Boysenovi vyměnit i část lebky.

„Trvalo 18 měsíců, než se nám podařilo prostřednictvím organizace LifeGift najít vhodného dárce. Totožnost nezveřejníme, potvrdíme jen, že Boysen od něho získal všechny orgány,“ řekl Selber.

Při patnáctihodinovém zákroku, na němž se podílela desítka lékařů a 40 dalších zdravotníků, pacientovi transplantovali horní část lebky, jež vypadá jako čepice, o velikosti 25 na 25 centimetrů, a 38centimetrový úsek vlasové pokožky, jenž má nasazený nad čelem a překrývá celou vyměněnou část lebky.

Vděk za ochotu dárcovy rodiny

Boysen potvrdil, že se mu do pokožky hlavy už vrátil cit. „Když mě lékař kontroloval, zjistil, že to na hlavě cítím. Dokonce se na hlavě i potím, pokud panuje v místnosti horko, což doktory tak krátce po zákroku překvapilo,“ dodal.

Po propuštění z nemocnice zůstane Boysen dva až tři týdny v Houstonu, aby byl v dosahu lékařů.

„Jsem velice vděčný dárcově rodině, že projevila takovou velkorysost,“ řekl Osama Gaber, šéf transplantačního centra Metodistické nemocnice.

Nahrazují se tváře i ruce
Během posledního desetiletí se staly transplantace realitou
Od první transplantace tváře ve Francii v roce 2005 dostalo nový obličej přes dvacet lidí
Chirurgové rovněž provedli nejméně 70 transplantací rukou
Loni v říjnu porodila jako první na světě dítě Švédka s transplantovanou dělohou
Respekt si získal Bohdan Pomahač, který mj. provedl první úplnou transplantaci obličeje v USA

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám