Hlavní obsah

V Kolumbii má vzniknout komise pravdy

Havana

Povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) se s vládou dohodli na vytvoření komise pravdy, která bude vyšetřovat zločiny spáchané během více než pěti desetiletí ozbrojeného povstání. Informovali o tom ve čtvrtek vyjednavači vedoucí v Havaně mírové rozhovory. Komise vznikne až v případě, že bude podepsána mírová dohoda, o níž obě strany jednají již přes dva roky.

Foto: Reuters

Kolumbijská armáda v boji proti rebelům

Článek

"Vláda i FARC se zavazují rozhodným dílem přispívat k objasnění všeho, co se odehrálo během konfliktu," přečetl novinářům společné prohlášení kubánský prostředník vyjednávání Rodolfo Benítez.

Komise, v níž budou mít své členy jak úřady, tak povstalci, bude mimosoudním orgánem, který bude vyhledávat a dokumentovat případy válečných zločinů či provinění proti lidskosti, avšak nemá navrhovat tresty. Zda dojde ke stíhání zjištěných případů, budou muset rozhodnout soudy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Levicoví rebelové trvají na tom, že žádný z jejich předáků by v případě dosažení mírové dohody a složení zbraní neměl putovat za mříže. Právě kvůli této podmínce čelí prezident Juan Manuel Santos, který na ukončení konfliktu postavil svou úspěšnou prezidentskou kampaň v loňských volbách, kritice ze strany odpůrců vyjednávání.

Mírové rozhovory, jejichž cílem je ukončit nejdéle trvající ozbrojené povstání v Latinské Americe, pokračují navzdory několika nebývale rozsáhlým útokům armády na pozice rebelů, kteří v reakci na ně přerušili jednostranné příměří.
Boj FARC a dalších povstaleckých skupin už stál za více než půl století život 220 000 lidí a milióny dalších vyhnal z ohrožených regionů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám