Hlavní obsah

V Texasu popravili vězně čekajícího na smrt přes 30 let

Washington

Po více než třech desetiletích v cele smrti a sedmi odkladech na poslední chvíli byl ve věznici Huntsville v Texasu popraven Lester Bower (67). Odsouzen byl v roce 1984 za vraždu čtyř mužů, svou vinu ale po celou dobu popíral. Po vstříknutí smrticího séra byl vězeň prohlášen za mrtvého ve středu večer místního času.

Foto: Texas Department of Criminal Justice/Handou, Reuters

Lester Bower

Článek

Podle Informačního střediska o trestu smrti (DPIC), nevládní organizace monitorujícího popravy, byl Bower nejstarším z 526 popravených odsouzenců od znovuzavedení trestu smrti v Texasu v roce 1982. A také strávil čekáním na popravu nejdelší čas na chodbě smrti, 31 let.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V posledních letech znásobil své úsilí dosáhnout nového procesu a tvrdil, že čtyři muže v hangáru, kde si v roce 1983 kupoval ultralehké letadlo, nezabil. Ale nejvyšší soud, od kterého se Bower domáhal zrušení trestu smrti, odmítl poslední odvolání jen pár hodin před popravou.

"Hodně se povídalo o tomto případu, hodně se o něm psalo, ale ne vše byla pravda. Ale čas pro rozpoznání pravdy minul a je čas se pohnout dál," řekl v posledních slovech před vpíchnutím injekce.

Podle DPIC šlo o patnáctou popravu v USA v letošním roce, z toho osmou v Texasu. Další poprava v tomto státu je plánována za 14 dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám