Hlavní obsah

Kamarád atentátníka Carnajeva vyfasoval šest let, odnesl batoh a notebook

– Boston

Šestiletý trest vězení za maření vyšetřování bombového útoku dostal v úterý Kazach Dias Kadyrbajev, kamarád odsouzeného bostonského atentátníka Džochara Carnajeva. Mladík po atentátu odnesl z Carnajevova pokoje na koleji batoh s pyrotechnikou a notebook.

Foto: Jane Flavell Collins, ČTK/AP

Jednání u bostonského soudu. Zleva Azamat Tažajakov, Dias Kadyrbajev a Robel Phillipos

Článek

Kadyrbajev se k obviněním již dříve přiznal. Při úterním jednání se za svůj čin omluvil. Dostal tak o rok nižší trest, než požadovala prokuratura.

"Stydím se za své činy. Vím, že moje chybné rozhodnutí zostudilo mé jméno," prohlásil v úterý podle agentury Reuters dvacetiletý Kadyrbajev, který byl Carnajevovým kamarádem z bostonských studií.

Když ho Carnajev, který spolu se svým starším bratrem Tamerlanem podomácku vyrobenými bombami zabil v cíli maratónu v dubnu 2013 tři lidi a 264 jich zranil, požádal, aby odnesl z pokoje předměty, které mohly pomoci vyšetřování, Kadyrbajev souhlasil. Poté co ho policisté po smrti Tamerlana a zadržení Džochara objevili, svou vinu nejprve popíral. Později se ale přiznal a díky dohodě s prokuraturou se vyhnul hrozícímu pětadvacetiletému trestu.

Podle prokuratury ani Kazach, ani další ze souzených přátel bratrů Carnajevů o chystaném atentátu dopředu nevěděli a se zákonem se zapletli až ve snaze pomoci jim po činu.

Odsouzen byl i jeho krajan

Za stejný zločin jako Kadyrbajev byl odsouzen jeho krajan Azamat Tažajakov. Spolu s Američanem Robele Philliposem, který byl odsouzen za méně závažný čin lhaní vyšetřovatelům, se výši svých trestů dozvědí v pátek.

Čtvrtým a posledním z Carnajevových souzených přátel je Chajrulložon Matanov z Kyrgyzstánu, který podle obžaloby smazal ze svého počítače soubory potřebné k vyšetřování a policistům rovněž lhal.

Reklama

Související témata:

Související články

Atentátník Carnajev se u soudu rozplakal

Bostonský atentátník Džochar Carnajev se během pondělního líčení u soudu rozplakal. Až dosud zcela chladně až netečně působící jednadvacetiletý mladík sáhl pro...

Výběr článků

Načítám