Hlavní obsah

Zabránit Íránu získat jaderné zbraně může dohoda, ne útok, řekl Obama Izraelcům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama v rozhovoru pro izraelskou televizi Channel 2 přesvědčoval Izraelce, že Íránu může zabránit získat jaderné zbraně jen dohoda, nikoli vojenský útok. Právě Izrael se výrazně staví proti připravované dohodě s Íránem.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

"Myslím, že mohu prokázat - ne na základě nadějí, ale na faktech, důkazech a analýzách -, že nejlepší prostředek jak zabránit Íránu v získání jaderné zbraně je důkladná a ověřitelná dohoda," řekl Obama v rozhovoru, jehož výňatky Channel 2 v pondělí odvysílala.

"Vojenské řešení tento problém neodstraní, i kdyby se ho zúčastnily Spojené státy. Umožnilo by to jen dočasně íránský jaderný program zpomalit, ale ne eliminovat," dodal americký prezident.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obama se neshodne s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem právě ohledně připravované dohody, jež by měla omezit íránský jaderný program, a znemožnit tak Teheránu získat nukleární zbraně. V rozhovoru se snažil přesvědčit izraelskou veřejnost, že tato dohoda bude dobrá.

Foto: Nir Elias, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Na otázku ohledně možnosti, že by se Izrael po uzavření konečné dohody světových mocností, včetně USA, s Íránem rozhodl zaútočit bez varování na íránská jaderná zařízení, Obama řekl, že nemíní spekulovat. "Izraelskému lidu mohu říci, že rozumím jeho znepokojení a rozumím jeho obavám," poznamenal.

Izrael je nejrozhodnějším odpůrcem rámcové dohody, ke které dospěly světové mocnosti a Írán v dubnu ve Švýcarsku. Netanjahu kvůli tomuto vývoji zahájil velkou mediální a diplomatickou kampaň proti konečně dohodě, která by měla být uzavřena do 30. června. Varoval přitom, že "na stole" zůstává možnost izraelské vojenské akce proti íránským zařízením.

Reklama

Výběr článků

Načítám