Hlavní obsah

Americké tajné služby nemohou hromadně shromažďovat data o telefonátech

– Washington

Americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) ztratila právo sbírat ve velkém data o telefonátech a elektronické komunikaci. Vypršela platnost zákona Patriot Act, který to umožňoval, protože se američtí senátoři nedohodli na jeho prodloužení. Jednají o reformě, ale diskuse se protáhla.

Foto: Jim Urquhart/Files, Reuters

Středisko pro sběr dat americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) v Bluffdale zhruba 40 km na jih od Salt Lake City

Článek

Američtí senátoři se nedohodli na prodloužení klíčových ustanovení zákona, který umožňuje tajným službám ve velkém sbírat data o telefonátech a elektronické komunikaci. Národní agentura pro bezpečnost (NSA) bude muset program sběru dat přinejmenším dočasně přerušit.

Senát na mimořádném zasedání schválil debatu o návrhu reformy tohoto zákona, která rozsah sběru dat omezuje. O reformě však bude možné kvůli námitkám senátora a prezidentského kandidáta Randa Paula hlasovat nejdříve v úterý, napsala agentura Reuters.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Šéf Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan varoval, že konec sledovacího programu nahraje teroristům. Podle prezidenta Baracka Obamy budou Spojené státy v případě vypršení zákona v ohrožení.

Zákon známý pod názvem Patriot Act je kritizován jako nepřípustný zásah do soukromí. Umožňoval ve velkém monitorovat elektronickou komunikaci, což vedlo k řadě skandálů.

Reformní návrh označovaný jako Freedom Act některé části končícího zákona obnovuje, sledovací pravomoci tajných služeb však výrazně omezuje a podřizuje soudu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám