Hlavní obsah

Kuba už nepodporuje terorismus, rozhodly USA

Spojené státy vyškrtly Kubu ze seznamu zemí podporujících terorismus, oznámilo to v pátek ministerstvo zahraničí. Vymazání Kuby z černé listiny je klíčovým krokem pro obnovení diplomatických vztahů, které byly zpřetrhány po kubánském komunistickém převratu z roku 1959. Nyní se očekává, že Havana i Washington opět otevřou svá velvyslanectví. Termín, kdy se tak stane, zatím znám není.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Kubánský prezident Raúl Castro se šéfem Bílého domu Barackem Obamou

Článek

Kuba byla na americkém seznamu států podporujících terorismus 33 let. V rámci politického usmíření obou zemí oznámil americký prezident Barack Obama v polovině dubna Kongresu, že ji hodlá z listiny vyškrtnout.

Zákonodárci poté měli 45 dní na to, aby se proti Obamovu záměru ohradili, námitky však nevznesli. Zmíněná lhůta dnes vypršela, čímž se pro Obamovo rozhodnutí otevřela cesta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Datum otevření zastupitelských úřadů, zavřených půl století, však stále není jasné. Kubánský prezident Raúl Castro tento měsíc naznačil, že ambasády by mohly začít fungovat hned poté, co USA vyškrtnou Kubu ze seznamu.

Reklama

Související témata:

Související články

Francouzský prezident navštívil Kubu

Francouzský prezident François Hollande přiletěl v pondělí do Havany, kde se v rámci jednodenní schůzky setká s kubánským vůdcem Raúlem Castrem, uvedla...

Výběr článků

Načítám