Hlavní obsah

Omezení pravomocí tajných služeb USA zablokovali v Senátu republikáni

Americký Senát v noci na sobotu zablokoval přijetí zákona o tajných službách, který by omezil pravomoci Národní agentury pro bezpečnost (NSA) a zejména program masových a sběru dat z internetové a telefonické komunikace. Návrh zákona minulý týden schválila Sněmovna reprezentantů, ale republikánská většina v horní komoře Kongresu předem avizovala, že bude proti.

Foto: Jose Luis Magana, ČTK/AP

Senátoři jednali dlouho do noci.

Článek

Americké tajné služby se nyní mohou ocitnout ve vzduchoprázdnu, protože v Senátu se nenašlo dost hlasů ani na prodloužení dosud platného zákona, jehož účinnost vyprší 1. června.

Návrh zákona označovaného jako Freedom Act podpořilo 57 senátorů, pro jeho přijetí bylo ale potřeba 60 hlasů. Sněmovnou reprezentantů přitom zákon prošel hladce a podpořilo ho 388 kongresmanů, proti jich bylo jen 88. [celá zpráva]

Reakce na Snowdena

Hlavním smyslem nové legislativní úpravy je výrazně omezit počet případů, kdy budou rozvědky moci shromažďovat údaje o komunikaci Američanů. Místo masového sběru dat se má sledování údajů o telefonátech a e-mailech omezit na jednotlivé případy lidí, kteří budou splňovat mnohem přesněji vymezené podmínky než dnes.

Zákon je reakcí na předloňská odhalení Edwarda Snowdena. Bývalý bezpečnostní expert NSA informoval o rozsahu dat, které NSA shromažďovala, a vyvolal tak mezinárodní skandál.

Ačkoli na přijetí zákona intenzivně tlačil i prezident Barack Obama, vůdce republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell dal spolu s dalšími významnými republikány najevo, že je pro zachování stávajících pravidel. Ty umožňuje zákon známý jako Patriot Act přijatý po útocích z 11. září 2001, jehož platnost však skončí 1. června.

Senátoři se v sobotu snažili odhlasovat prodloužení původního zákona o dva měsíce, potřebnou většinu se ale v horní komoře najít nepodařilo. Vedení Senátu se proto dohodlo, že si zákonodárci o den zkrátí nadcházející prázdniny a že se vrátí do práce už 31. května, aby zvážili, jak vypršení platnosti zákona zabránit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám