Hlavní obsah

Kolumbijští povstalci z FARC vypověděli příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá

Levicoví povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) v pátek pozastavili příměří, které jednostranně vyhlásili na konci loňského roku. Reagují tak na zabití 26 svých příslušníků při čtvrteční akci vládního letectva a pozemních sil na jihozápadě země. Informoval o tom server BBC.

Foto: Efrain Herrera/Colombian Presidency/Handout, Reuters

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos (v popředí) vyzval povstalce, aby urychlili jednání o míru.

Článek

„Společný útok letectva, armády a policie odsuzujeme. Bolí nás smrt povstaleckých bojovníků, stejně jako vojáků, synů jednoho lidu pocházející z chudých rodin,“ uvedly FARC v prohlášení.

Pozastavení příměří je podle jejich slov důsledkem „pětiměsíční vzdušné a pozemní ofenzívy proti našim strukturám po celé zemi“.

Poslední vládní útok byl odpovědí na zabití jedenácti vojáků z minulého měsíce.

Jsou pro jednání

Organizace nicméně dodala, že je nadále ochotna s vládou jednat a účastnit se dalšího kola rozhovorů v kubánské Havaně.

„Proti naší vůli budeme pokračovat v rozhovorech v uprostřed ozbrojené konfrontace,“ uvedly FARC. Kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santose vyzvaly, aby přistoupil na oboustranné příměří.

Hlava země na Twitteru zase apelovala na povstalecké předáky, aby vyjednávání urychlili. „Kolik mrtvých ještě potřebujete, abyste pochopili, že je čas pro mír!“ napsal Santos.

Obě strany se už tři roky pokoušejí vyjednat ukončení déle než půl století trvajícího konfliktu, v němž bylo zabito 220 000 lidí a milióny dalších musely opustit svá bydliště.

Reklama

Související články

V Kolumbii zabili devět partyzánů

Boje kolumbijské armády s marxistickými povstalci si vyžádaly devět mrtvých na straně rebelů. Střety se o víkendu odehrávaly navzdory mírovému procesu,...

Výběr článků

Načítám