Hlavní obsah

Kolumbijské stíhačky pronásledovaly hořící tryskáč s tunou kokainu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá/Caracas

Kolumbijská bojová letadla pronásledovala ve středu dvoumotorový tryskový letoun pašeráků drog. Poškozený stroj s kokainem na palubě se nakonec zřítil u kolumbijského pobřeží na severu země do Karibského moře, uvedla agentura AP. K jeho sestřelení se přihlásila Venezuela.

BEZ KOMENTÁŘE: Kolumbijské letectvo pronásledovalo hořící letadlo pašeráků drogVideo: Kolumbijské vzdušné síly

 
Článek

Kolumbijské stíhačky se přiblížily k letounu, když vstoupil do kolumbijského vzdušného prostoru, a nařídily mu přistát. Pilot se jim pokusil uniknout, ale jeden z motorů jeho letounu hořel a stroj se zřítil do moře u pobřeží.

„Hawker 800, který letěl od Venezuely a mířil do Střední Ameriky, byl zjištěn dnes (ve středu) ráno, když nelegálně vstoupil do kolumbijského vzdušného prostoru,“ uvedli podle Reuters kolumbijští představitelé. Zřejmě se pokoušel o přistání na některém kolumbijském letišti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V troskách letounu bylo objeveno tělo pilota s mexickým pasem. Na palubě bylo 1,2 tuny kokainu – zjistili to příslušníci armády, kteří trosky letadla prohledávali.

Stroj poškodili Venezuelci

K sestřelu se přihlásilo venezuelské letectvo. „Naše vojenské letectvo, které hájí naše i mezinárodní právo, zasáhlo narušitele, letadlo Hawker, z dvacetimilimetrových kanónů a zapálilo ho,“ řekl AFP ministr obrany generál Vladimir Padrino Lopéz.

Letadlo podle něj bylo zasaženo celkem třikrát. První dávku dostalo na jihozápadě země u Barinas. Není jasné, zda pálily venezuelské stíhačky, nebo protiletadlová obrana.

Foto: Profimedia.cz

Hawker 125 na archivním záběru

Podle různých zdrojů pašerák využil stroj Hawker 600 nebo Hawker 800, což jsou malá proudová letadla využívaná v soukromé a podnikové sféře. Vychází z letounu Hawker Siddeley/de Havilland 125, vyvíjeného od 60. let. Firma Beechcraft ho vyráběla do roku 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám