Hlavní obsah

USA vyšetřují venezuelské politiky kvůli obchodu s drogami

– Washington

Úřady Spojených států vyšetřují předsedu venezuelského parlamentu Diosdada Cabella a další vysoce postavené představitele země kvůli podezření ze zapojení do obchodu s drogami a praní špinavých peněz. Informoval o tom list The Wall Street Journal.

Foto: Profimedia.cz

Předseda venezuelského parlamentu Diosdado Cabello (vlevo) a prezident Nicolás Maduro

Článek

Venezuelská opozice i americké úřady obviňují lidi z okolí prezidenta Nicoláse Madura a jeho předchůdce Huga Cháveze už několik let ze zapojení do organizovaného zločinu.

Caracas veškerá obvinění odmítá a označuje je za součást propagandy, jejímž cílem je údajně svržení socialistického režimu v zemi.

Státní zastupitelství v New Yorku a Miami ve spolupráci s protidrogovou jednotkou nyní shromažďují informace z výpovědí bývalých pašeráků, někdejších venezuelských vojáků i lidí z okolí mocných politiků. V lednu například média informovala o tom, že z Venezuely do USA uprchl člen Cabellovy ochranky, který se údajně následně přiznal, že byl součástí drogového gangu.

Diosdado Cabello je předsedou venezuelského Národního shromáždění a po prezidentovi Madurovi dvojkou vládní Sjednocené socialistické strany Venezuely. Kromě něj se americké vyšetřování soustředí také na vládní úředníky a představitele venezuelské armády.

Vyšetřování se podle deníku The Wall Street Journal netýká samotné hlavy státu, prezidenta Madura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám