Hlavní obsah

Trest smrti, porota vyřkla ortel nad bostonským atentátníkem

• Aktualizováno

Dvanáctičlenná porota v pátek po 14hodinové poradě rozhodla, že Džochar Carnajev, obžalovaný ze spoluúčasti na pumovém atentátu na maratón v Bostonu, bude odsouzen k trestu smrti. Exekuce se vykoná smrtící injekcí. Carnajev na vynesení rozsudku nijak nereagoval. Při atentátu zahynuli tři lidé a dalších 264 utrpělo zranění.

Foto: Reuters

Džochar Carnajev

Článek

Podle americké ministryně spravedlnosti Loretty Lynchové je verdikt odpovídajícím trestem za jeho hrůzný zločin.

"Víme velmi dobře, že žádný verdikt nedokáže uzdravit duše těch, kteří ztratili své milované, ani mysl a těla těch, kteří utrpěli při tomto zbabělém útoku závažná zranění. Nejvyšší trest je ale odpovídajícím trestem za tento hrůzný zločin a doufáme, že s dokončením tohoto trestního procesu vše skočí i pro oběti a jejich rodiny," uvedla Lynchová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Když se o verdiktu dozvěděl Carnajevův otec žijící v ruském Dagestánu, prý do telefonu jen zanaříkal a zavěsil, uvedla AP.

Foto: Musa Sadulayev, ČTK/AP

Rodiče atentátníka Anzor a Zubejda Carnajvovi ve svém bytě v Dagestánu

Porota shledala Čečence Carnajeva  vinným ze spoluúčasti na pumovém útoku už na počátku dubna, a to ve všech 30 bodech obžaloby. Porotci pouze zvažovali, zda mu udělí trest smrti, nebo doživotí.

K tomu, aby nad ním byl vynesen verdikt trest smrti, stačilo, aby ho dostal v jednom ze 17 bodů obžaloby, v nichž mu porota přiřkla vinu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Tehdy osmiletý Martin Richard,Krystle Campbellová a studentka Lu Ling-c´ jsou oběti bostonského atentátu.

Žalobci tvrdili, že byl nyní jednadvacetiletý Džochar v přípravě a provedení atentátu rovnocenným partnerem hlavnímu strůjci atentátu svému bratrovi Tamerlanovi, a proto si nic než nejvyšší trest nezaslouží.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U soudu se promítaly nové záběry z útoku v Bostonu Video: Reuters

Carnajev se ke svým činům přiznal. Podle jeho obhájců však byl pod vlivem svého o šest let staršího bratra, jehož policie na útěku zastřelila. Obhajoba proto pro Džochara žádala doživotní trest.

Tento argument ale nikoho neobměkčil.

BEZ KOMENTÁŘE: Běžec natočil výbuch v Bostonu z vlastního pohleduVideo: LiveLeak.com

Rozhodnutí o trestu smrti bylo jednomyslné. Pokud by se stalo, že by některý z porotců nabyl dojmu, že by Carnajev neměl být potrestán popravou, byl by obviněný automaticky odsouzen k doživotnímu vězení bez možnosti propuštění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záběry exploze v BostonuVideo: Reuters

Soud se konal v americkém státě Massachusetts, kde byl trest smrti před víc než 30 lety zrušen, ale Carnajev byl souzen podle federálních zákonů, které hrdelní trest připouštějí.

Reklama

Výběr článků

Načítám