Hlavní obsah

Havarovaný vlak v USA jel dvakrát rychleji, než směl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filadelfie
Aktualizováno

Vlak, jehož nehodu ve Filadelfii na východě Spojených států nepřežilo osm lidí, jel podle vyšetřovatelů rychlostí přes 160 kilometrů v hodině. To byl zhruba dvojnásobek limitu povoleného v místě, uvedla agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři odstraňují následky havárie vlaku ve FiladelfiiVideo: Reuters

 
Článek

Nehoda, při které vykolejilo osm z deseti vagónů, se stala v úterý pozdě večer místního času. Souprava havarovala v místě, kde trať zatáčí.

Ve čtvrtek se záchranářům podařilo z trosek vyprostit osmou oběť. Tělo nalezl cvičený pes v poškozeném vagonu.

Vyšetřovatelé již mají černou skříňku s detailním záznamem jízdy, který má určit dosud oficiálně nepotvrzenou příčinu havárie. První analýza rychlosti podle Národního úřadu pro bezpečnost dopravy (NTSB) ukazuje, že vlak jel v místě, kde je povolena rychlost nejvýše 80 kilometrů v hodině, více než 160kilometrovou rychlostí. Agentura AP podle videozáznamu jízdy vlaku spočítala, že jel přibližně 170 kilometrů v hodině.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Porušené koleje v místě nehody

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

U Filadelfie vykolejil vlakVideo: Reuters

Strojvůdce začal brzdit až těsně před nehodou, kdy použil nouzovou brzdu, řekl na tiskové konferenci pracovník NTSB Robert Sumwalt. To potvrdili cestující. "Náhle se všechno začalo třást," řekl Paul Cheung z agentury AP, který byl v době nehody v soupravě.

Téměř každý měl nějaké zranění

Kdyby byl vlak vybaven automatickým systémem kontroly rychlosti, k nehodě podle něj nemuselo dojít. Tento systém, který zpomalí vlak vjíždějící příliš rychle do nebezpečného místa, budou muset podle agentury Reuters do vlaků umístit všechny přepravní společnosti do konce letošního roku. Moderní technické prvky, které mohly rovněž zabránit nehodě, prý chyběly i na trati.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Vlak vykolejil při rychlém průjezdu zatáčkou.

Se strojvůdcem, který je mezi zraněnými v nemocnici, podle Sumwalta vyšetřovatelé dosud nemluvili, neboť mu chtějí dát "den či dva na rekonvalescenci".

Nehodu nepřežilo sedm lidí, přes 200 dalších muselo být ošetřeno. Vlakový dopravce Amtrak odhaduje, že v soupravě jedoucí z Washingtonu do New Yorku bylo 245 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám