Hlavní obsah

USA začaly cvičit syrské bojovníky

Washington

Americká armáda začala v rámci tažení proti radikálům z extremistického Islámského státu (IS) s výcvikem první skupiny syrských rebelů. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek oznámil americký ministr obrany Ash Carter.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Americký ministr obrany Ash Carter

Článek

První skupina má podle Cartera velikost roty a tvoří ji asi 90 lidí. Dodal, že další skupina o velikosti roty s výcvikem započne brzy.

Ještě před oficiálním prohlášením Pentagonu uvedla agentura AP, že výcvik se uskutečňuje v Jordánsku, první ze čtyř zemí, které poskytly prostor pro výcvik syrských dobrovolníků. Dalšími státy, které se zapojily do této spolupráce, jsou Saúdská Arábie, Katar a Turecko.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

K výcviku se přihlásilo více než 3750 syrských bojovníků a asi 400 jich prošlo výběrovými testy a nezbytnou prověřovací procedurou. Výcvik má provádět celkem 450 instruktorů, z toho 350 z USA.

Zahájení výcviku nabralo zpoždění kvůli dlouhým měsícům prověřování dobrovolníků, jež mělo zabránit infiltraci nepřátel či islamistů operujících na vlastní pěst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám