Hlavní obsah

Atentátník Carnajev se u soudu rozplakal

Bostonský atentátník Džochar Carnajev se během pondělního líčení u soudu rozplakal. Až dosud zcela chladně až netečně působící jednadvacetiletý mladík sáhl pro kapesník ve chvíli, kdy se před soudem pokoušela vypovídat jeho teta, která propukla v pláč a nebyla schopna se na výpověď soustředit. Když ji ze síně odváděli, její synovec si podle agentury AP otíral slzy z tváře.

Foto: Reuters

Džochar Carnajev

Článek

Před bostonským soudem se objevili i další Carnajevovi příbuzní, kteří popisovali dobu, kdy je v Čečensku bratři žijící dlouhodobě v USA zhruba rok před útokem navštívili.

"Když nám bylo řečeno, že je stoupencem nějaké odnože radikálního islámu, měla jsem strach," prohlásila sestřenice Carnajevů Najda Sulejmanovová na adresu Tamerlana, který údajně postupně radikalizoval i svého mladšího bratra. "Nerozumím tomu, naši rodiče nás takové věci neučili," dodala mladá žena.

Počátkem dubna dvanáctičlenná porota shledala Džochara vinným ze spoluúčasti na pumovém útoku, nyní porotci rozhodují, zda mu udělí trest smrti. Ten žádá obžaloba, podle které byl Džochar v přípravě a provedení atentátu Tamerlanovi rovnocenným partnerem, a proto si nic než nejvyšší trest nezaslouží.

Obhajoba požádala o doživotní trest s odůvodněním, že Džochar byl pod vlivem o šest let staršího bratra, hlavního strůjce útoků.

Reklama

Výběr článků

Načítám