Hlavní obsah

O křeslo prezidenta USA chce bojovat za demokraty nezávislý levicový senátor

Washington

O nominaci na prezidentského kandidáta za americkou Demokratickou stranu se rozhodl ve středu ucházet nezávislý levicový senátor Bernie Sanders ze státu Vermont. Uvedla to ve čtvrtek agentura AP. Sanders je nejdéle sloužícím nezávislým členem Kongresu, hlasuje ale spolu s demokraty.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Senátor Bernie Sanders

Článek

Když Sanders oznamoval své rozhodnutí zapojit se do boje o prezidentské křeslo v roce 2016, řekl, že jeho model „demokratického socialismu” a boj proti velkým penězům v politice určitě podpoří hodně pracujících středních a nižších vrstev.

Ve svém úsilí bude soupeřit s bývalou první dámou a exministryní zahraničí USA Hillary Clintonovou. Ta je považována za výrazně favorizovanou uchazečku o prezidentský post z demokratického tábora. Otevřeně ji podpořil i demokratický prezident Barack Obama, který podle volebních pravidel už nemůže usilovat o třetí mandát.

Naopak u republikánů se očekává dramatické soupeření ve stranických primárkách. O republikánskou nominaci se prozatím oficiálně ucházejí senátoři Rand Paul a Ted Cruz a očekává se, že se do souboje brzy zapojí například také bývalý floridský guvernér Jeb Bush či guvernér Wisconsinu Scott Walker.

Reklama

Výběr článků

Načítám