Hlavní obsah

Žádáme doživotí. Obhájci chtějí, aby soud ušetřil život Carnajeva

Boston

Trest doživotí žádá obhajoba pro Džochara Carnajeva, kterého soud uznal vinným z pumového útoku na bostonský maratón před dvěma lety. Žalobci požadují trest smrti. Obhajoba v pondělí argumentovala, že ani nejvyšší trest nemůže být satisfakcí za zločiny, které Carnajev se svým bratrem Tamerlanem spáchal.

Foto: Profimedia.cz

Džochar Carnajev

Článek

„Žádný trest nevyrovná strašné důsledky těchto zločinů na nevinných lidech, kteří byli zabiti nebo zraněni, a na jejich rodinách. Nemá smysl snažit se ublížit mu tak, jak ublížil on, protože to není možné,“ prohlásil Carnajevův obhájce David Bruck.

Soud už dříve shledal mladíka původem z Čečenska vinným ve všech 30 bodech obžaloby. K sedmnácti z nich se vztahuje trest smrti. [celá zpráva]

Carnajev si s bratrem vyrobili doma výbušniny, které odpálili v cílové rovině maratónu. Z místa činu pak uprchli, policie je dostihla o několik dní později. Staršího Tamerlana na útěku policisté zastřelili. Celkem bratři připravili o život čtyři lidi, 260 dalších zranili.

Žalobci požadují trest smrti, ačkoliv ten nemá podporu ani většiny obyvatel Bostonu a potažmo státu Massachusetts, ani některých příbuzných obětí.

Reklama

Související články

Carnajev chtěl potrestat USA, tvrdí obžaloba

Džochar Carnajev, který podle obžaloby se svým bratrem Tamerlanem provedl v dubnu 2013 bombový útok na bostonský maraton, chtěl prý potrestat Spojené státy....

Výběr článků

Načítám